StoryEditor

Fed je na rázcestí, Portugalsko šokuje (komentár)

30.01.2012, 12:16
Americká centrálna banka stojí pred veľkým rozhodnutím. Uvidíme ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania?

Dokážu údaje o zásobe peňazí v obehu zmeniť rozhodnutie rady guvernérov americkej centrálnej banky (FOMC) tak, aby nastavila menej "holubičiu" stratégiu pre nastavenie úrokových sadzieb? Ťažko!

(Graf v podstate ukazuje, ako v Spojených štátoch amerických dramaticky rastie množstvo peňazí v obehu! Ľavá strana grafu zobrazuje menový agregát M1, teda nominálne množstvo dolárov a pravá strana rast agregátu M2 v percentách)


Zdroj: Jesper Christiansen, Limus Capital and the above

Nezabúdajte, že Fed už skôr oznámil, že sa chystá svoje výhľady zverejňovať na ročnej báze, nie štvrťročne ako doteraz. To znamená, že budúci vývoj je opäť menej čitateľný. V trhových cenách akcií je teraz započítaná pravdepodobnosť 50/50, že sa bude americká centrálna banka v priebehu nasledujúcich troch mesiacov opäť zaoberať otázkou tretieho kola kvantitatívneho uvoľňovania.

Náš makroekonóm Mads Koefoed hovorí, že americká ekonomika môže mesačne vytvoriť priemerne 150 tisíc pracovných miest. Ak to bude pravda, tak nás Spojené štáty prekvapia, a tamojšia ekonomika opäť porastie.
Mads je väčším optimistom ako som ja (a kto nie je?). To nie je vôbec prekvapujúce. Ja totiž verím, že proti "protivetrom v podobe úsporných opatrení" spočívajúcim v znížení výdavkov americkej vlády o jedno percento, sa bude dať len ťažko bojovať. Teda ak sa sezónne oživenie vo štvrtom kvartáli minulého roku nepreleje aj do celého prvého polroka tohto roka. Ale ja som sa už toľkokrát mýlil...

Apple väčšinu prekvapil, Portugalsko šokuje taktiež
Apple zmietol mňa aj mojich analytikov zo stoličky - wow! Rizikom ale vždy zostáva, že môže dôjsť k silnému vyberaniu ziskov z akcií na burze. "Superfanúšik Apple" a akciový stratég Peter Garnry výstižne hovorí: "Pri všetkých tých zlých správach z Európy je skutočne úžasné vidieť taký úspech, s akým Apple inovuje náš svet." Pravda, víťazstvo je treba osláviť.

Keď už hovoríme o víťazstvách radšej než o ich opaku (nepozerajte sa!), Portugalsko trhá nové rekordy - áno, rekordy - na trhu Credit Default Swaps (pozn. redakcie: finančné inštrumenty, ktoré slúžia ako poistenie proti nesplateniu dlhopisu). Päťročné CDS Portugalska sa teraz obchodujú za 1286 bázických bodov. Ale nebojte sa, ako povedal portugalský premiér agentúre Reuters: "Naše ciele pre rok 2012 budú dosiahnuté, je to zlomový bod." To je ale to najhoršie, čo môže politik povedať. Je to skoro presne rok, čo na ekonomickom fóre v Davose v rozhovore spovedala americká novinárka Maria Bartimoro gréckeho premiéra Papandrea - a ten vtedy tiež hovoril o zlomovom bode. Jediné, čo sme sa tak z histórie naučili, je, že sa z nej nikdy nepoučíme!

A teraz k indikátorom stresu. My v Saxo Bank, teda skôr Peter Garnry, sme ich zoznam opäť rozšírili. A to práve o CDS Portugalska a portugalskej banky. Pre väčšinu indikátorov bol aspoň pre túto chvíľu zlomovým bodom utorok a zasadnutie výboru Fedu. Už tento pondelok nás ale budú zaujímať výsledky summitu EÚ. Zatiaľ si prečítajte posledný príspevok George Sorosa k európskej dlhovej kríze a tiež môj komentár:

 Ako vždy, George Soros stojí za desať minút vášho času. Tento kúsok je naozaj elegantne napísaný a je v ňom veľa právd o príčinách a dôsledkoch súčasnej krízy. Pochybujem, že ním navrhované riešenie by bolo možné naozaj zaviesť. Ale kto som ja, aby som spochybňoval veľkého G. Sorosa! On si na rozdiel odo mňa nemyslí, že "už je neskoro "a jeho argumentácia vychádza z opačného" ešte je čas ".

Posledná časť jeho príspevku načrtáva tému Spojených štátov európskych, ktorých som sa dotkol v jednom zo svojich minulých článkov. V tom sa so Sorosom zhodneme. Taktika "Preťahovania a predstierania" už je ale v hre tak dlho, že Soros skôr prišiel s krížikom po funuse ako s riešením.

Z môjho pohľadu by sa mal Soros zachovať ako sa zachoval v roku 1992 pri ERM (pozn. redakcie: Európsky mechanizmu výmenných kurzov), teda zatlačiť na zmenu, namiesto čakania na politikov, až zlyhajú. Myslím ale, že mu jeho vek zobral energiu a vôľu bojovať s "nespravodlivosťou".

Aj napriek tomu má Soros môj najhlbší rešpekt. Nie vďaka peniazom, ktoré dokázal zarobiť. Vážim si ho hlavne za jeho schopnosť uchopiť aj tú najzložitejšiu tému a podať ju publiku tak, že je pre neho úplne zrozumiteľná.

  Steen Jakobsen

  analytik Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:45