StoryEditor

Grécka tragédia pokračuje (komentár)

25.01.2012, 14:19
Dnešné lepšie výsledky prieskumu nemeckého IFO skončili nad očakávaním trhov.

Podľa analytika Societe General Klausa Baadera je prepad nemeckého HDP na konci. Argumentuje lepšou podnikateľskou klímou a lepšími výsledkami sentimentu ZEW. Tento obrat trendu podporujú aj posledné výsledky indexu nákupných manažérov výrobného sektora, ktorý zaznamenal rast na 50 bodov (čiže do pozitívneho teritória). Návrat nemeckého HDP do čiernych čísiel by bol dobrou správou pre Európu a aj spoločnú menu euro.

O osude Grécka sa už čoskoro rozhodne

Grécko je opäť v centre pozornosti väčšiny obchodníkov. Dôvodom sú rokovania medzi veriteľmi Grécka a Trojkou. Po neúspešných rokovaniach na konci minulého týždňa by mali pokračovať dnes v Paríži. Obavy o neúspech týchto jednaní sa zintenzívnili a ak sa nepodarí nájsť dohodu medzi Trojkou a bankami, grécky default je veľmi pravdepodobný. Grécko má koncom marca splatné dlhopisy v objeme 14,5 mld. € a krajina tieto prostriedky nemá, navyše Grécko v minulom roku zlyhalo pri znižovaní deficitu a ten dokonca presiahol deficit za rok 2010. Aké by boli scenáre, ak by rokovania skončili neúspechom? Možnosti sú dve: Grécko by dostalo ďalšie prostriedky od eurozóny, avšak pravdepodobne bez pomoci MMF. To by síce stabilizovalo situáciu, ale len dočasne. Grécky dlh bez odpisu súkromných veriteľov nie je zvládnuteľný a podľa projekcii by mal pokračovať v raste. Druhou možnosťou je default krajiny, ten by samozrejme spôsobil nemalé problémy ECB, ktorá dnes varovala, že je proti akémukoľvek odpisu gréckeho dlhu. ECB by musela prijať nemalé straty a otázkou je, či by ich dokázala vykryť, alebo by jej štáty museli doložiť financie. Default Grécka by samozrejme krátkodobo spôsobil výrazný odliv investorov z Európy a jeho celkový dopad na eurosystém a ekonomiku sa nedá úplne odhadnúť. Politici a banky si dobre uvedomujú, že sa hrajú s ohňom a ich tvrdohlavosť môže spáliť celé Grécko a s ním aj eurozónu ako takú.

Čo môžeme očakávať od FOMC

Na druhej strane Atlantiku očakávame dnes zasadanie FOMC, kvartálny výhľad na US ekonomiku a výhľad členov FOMC na vývoj sadzieb v najbližších rokoch. Obchodníci budú pozorne sledovať vyjadrenia Bernankeho a otázne ostáva, ako sa bude snažiť Fed podporiť americkú ekonomiku. Americká ekonomika sa pravdepodobne na tomto zasadaní nedočká nových stimulov, avšak jej dlhodobé odhady vývoja sadzieb by mali naznačiť, čo môžeme od Fedu čakať v najbližších rokoch.
Analytici dokonca očakávajú, že niektorí prezidenti dištriktov Fedu budú poukazovať na možnosť, že Fed ponechá sadzby na rekordne nízkych úrovniach do polovice roku 2014 a nie do polovice roku 2013, ako teraz hovorí statement FOMC. Nový program nákupov dlhopisov, či už z krátkodobou, alebo dlhodobou splatnosťou, by pravdepodobne nemal výrazný efekt na trh. Výnosy na dlhopisoch sú nízke a likvidity je dostatok. Fed môže oznámiť rozšírenie nákupu MBS (hypotekárnych cenných papierov) a tým by sa snažil podporiť rast ekonomiky a pracovných miest. Možnosťou je aj cielenie inflácie alebo nezamestnanosti. To by bolo pravdepodobné, pokiaľ by došlo výraznému poklesu HDP, alebo ak by hrozila deflácia, avšak obe tieto možnosti sú nepravdepodobné.
Dnes môžeme od Fedu očakávať podobný slovník ako na posledných zasadnutiach. Avšak Bernanke nezabudne pripomenúť, že je FOMC pripravené reagovať na zhoršenie situácie.

Dnešný výhľad

Grécke PSI a FOMC dnes vytvoria najvýraznejšie impulzy pre EURUSD. Politici sa pravdepodobne budú snažiť vylúčiť akýkoľvek grécky bankrot a upokojiť tak trhy. FOMC dnes pravdepodobne nepríde s novými stimulmi pre US ekonomiku, avšak naznačí možnosť ponechanie úrokovej miery dlhšie ako na do druhého polroka 2013. EURUSD testuje úroveň 1,2940 a v prípade prelomenia je možný pokles k 1,2880/1,2900 na spodnú líniu rastúceho kanála. Naopak, v prípade holubičieho Fedu a  oznámeniu nových stimulov je možný odraz od 1,2940 k 1,3040/1,3060 (predchádzajúce maximá) a pokračovanie v rastovom kanáli.

  Peter Greguš

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:13