StoryEditor

Švédska automobilka sa ešte môže zachrániť

18.05.2009, 15:26
Autor:
TASRTASR
Švédska automobilka Saab, dcérska firma americkej spoločnosti General Motors, má šancu získať ďalšie tri mesiace na svoju reorganizáciu, ak o to požiada, uviedla dnes sudkyňa švédskeho bankrotového súdu. Saab má momentálne čas do stredy 20. mája, kedy má súdu oznámiť riešenie svojej budúcnosti.

"Nie je takým veľkým problémom dať firme viac času, aby sa dohodla na krokoch, ktoré ju môžu zachrániť," povedala v telefonickom rozhovore pre agentúru Bloomberg Cecilia Tisellová, sudkyňa Vänersborského oblastného bankrotového súdu v južnom Švédsku, kde sa nachádza aj Trollhättan, centrála Saabu. "Hneď, ako sa ukáže, že proces reorganizácie automobilky má šancu na úspech, nemáme problém schváliť predĺženie lehoty," dodala.      

Saab získal ochranu pred veriteľmi vo februári tohto roka potom, ako jeho materská firma General Motors oznámila, že s dcérskymi podnikmi prerušuje na čas kontakty v dôsledku reorganizácie celej svojej európskej produkcie. Právnik Guy Lofalk, ktorého súd ustanovil na dohľad nad reorganizáciou Saabu, musí súdu do stredy predložiť reorganizačný plán firmy.          

"Ak sa do tohto termínu nič neudeje, znamená to, že plán reorganizácie skrachoval a bude zrušený," povedala Tisellová. "Guy Lofalk však ešte v apríli súd informoval, že bude žiadať o predĺženie lehoty na reorganizáciu, takže očakávam, že to do termínu urobí."    

Ako pred týždňom informovala švédska tlačová agentúra TT, podľa Lofalka majú o Saab záujem už len dvaja či traja kupci oproti takmer 30 ešte pred mesiacom s tým, že tieto firmy už podpísali predbežnú zmluvu. Ďalšie informácie však ani Lofalk, ani vedenie Saabu v Trollhättane neposkytli.     

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne-1, menuAlias = aktualne-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:18