StoryEditor

Intel dostal rekordnú pokutu od Bruselu

13.05.2009, 13:40
Autor:
ČTKČTK
Európska komisia dnes vymerala rekordnú pokutu 1,06 miliardy eur (asi 31,8 mld. Sk) americkému výrobcovi počítačových čipov Intel (na snímke eurokomisárka Leenie Croesová).

Držia rekord
Firma podľa komisie poskytovala výrobcom počítačov zľavy za to, že obmedzovali používanie čipov konkurenčnej firmy Advanced Micro Devices, čím porušila pravidlá hospodárskej súťaže. Intel rozhodnutie EK odsúdil, akúkoľvek vinu odmieta a chystá sa celú vec priviesť pred súd. Podľa komisie Intel poškodzoval konkurenciu od roku 2002 a jeho chovanie mu pomohlo udržať vlastný podiel na trhu v čase, keď AMD rástlo. Pokuta, ktorú by mal Intel zaplatiť, predstavuje zhruba štyri percentá obratu spoločnosti z roku 2008. Ide pritom o historicky najvyššiu pokutu, ktorú, keď EK udelila jednej spoločnosti. Doterajší rekord "držala" sklárska firma Saint-Gobain s 896 miliónmi eur (asi 27 mld. Sk).

"Intel poškodil milióny európskych spotrebiteľov, keď niekoľko rokov svojvoľne konal, aby udržal svojich konkurentov mimo trhu s počítačovými čipmi," uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová. Podľa nej sa európsky trh na tržbách Intelu podieľa zhruba z tretiny.

Znížia sa odvody členských štátov
Peniaze, ktoré Európska komisia od Intelu získa, nepôjdu z veľkej časti do jej vlastného „vrecka,“ ale o túto čiastku sa znížia odvody členských štátov do pokladne Európskej únie. Vráti sa tak v podstate daňovým poplatníkom. Kroesová taktiež v tejto súvislosti na tlačovej konferencii žartovala, že Intel bude musieť najskôr zmeniť svoj hlavný reklamný slogan zo "sponzor budúcnosti" na "sponzor európskych daňových poplatníkov".

Americká spoločnosť so sídlom v kalifornskej Santa Clare však akékoľvek obvinenia zo strany komisie odmieta. "Myslíme si, že toto rozhodnutie je zlé a prehliada realitu trhu s čipy, ktorý je vysoko konkurenčný a je charakterizovaný neustálymi inováciami a vývojom lepších produktov za nižšie ceny. Poškodenie spotrebiteľov bolo nulové. Intel sa odvolá," uviedol v tlačovom vyhlásení šéf Intelu Paul Otellini.

Platili majiteľom MediaMarkt
Porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže zo strany americkej firmy sa údajne týkalo predovšetkým čipov s označením x86 CPU. Okrem toho, že firma poskytovala výrobcom počítačov zľavy za to, že obmedzia používanie konkurenčných čipov, neváhala zároveň platiť majiteľom obrieho reťazca s elektronikou MediaMarkt, aby skladoval iba počítače, ktoré sú vybavené čipom Intelu. "Takéto platby obmedzili výber spotrebiteľov," dodala komisia.

Výrobcovia, ktorí na politiku americkej firmy pristúpili, pritom patria k najväčším producentom osobných počítačov. Zľavy získaval Acer, Dell, HP, Lenovo a NEC. Pokuta od Európskej komisie ale nie je prvá sankcia vo svete pre Intel, ale doteraz udelené pokuty boli nižšie.

Kórea ich už potrestala
Juhokórejský regulačný úrad vlani napríklad firme vymeral pokutu okolo 26 miliónov dolárov za zneužívanie dominantnej pozície na miestnom trhu. Intel podľa úradu v rokoch 2002 až 2005 ponúkal juhokórejským výrobcom počítačov zľavy pod podmienkou, že nebudú nakupovať procesory od AMD.

Intel a AMD sú dva hlavní výrobcovia procesorov, ktorí tvoria jadro každého počítača alebo servera. Intel kontroluje zhruba 80 percent trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne-1, menuAlias = aktualne-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:47