StoryEditor

Volkswagen odmieta rokovať s Porsche

18.05.2009, 18:02
Autor:
TASRTASR
Tisíce zamestnancov Porsche dnes demonštrovali proti prípadnému prevzatiu Volkswagenom a za samostatnosť výrobcu športových vozidiel. Okrem toho, spoluvlastník automobilky Porsche Ferdinand Piëch (na snímke) sa prekvapivo nezúčastnil na krízovom stretnutí a spôsobil krach nových rokovaní o fúzii.

Emócie sa stupňujú na maximálnu možnú mieru. Asi 6500 zamestnancov Porsche dnes protestovalo proti šéfovi dozornej rady Volkswagenu a spoluvlastníkovi Porsche Ferdinandovi Piëchovi. Protestujúci odmietajú prípadné prevzatie spoločnosti Volkswagenom.   

Správy z oboch táborov sa rôznia 

Volkswagen uviedol, že zmrazil rokovania o fúzii. Porsche protirečí a trvá na tom, že rokovania pokračujú, a ubezpečuje investorov, že v krátkodobom horizonte nemá problémy s financovaním. Isté však je, že terajšie zaseknutie rokovaní na mŕtvom bode znepokojilo trh, ktorý sa obáva, ako Porsche dokáže financovať pohľadávky súvisiace s dlhom v celkovej hodnote 9 miliárd eur (271,13 miliardy Sk).     

Zdroj blízky Porsche potvrdil, že spoločnosť sa v nemeckej štátnej rozvojovej banke Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) informovala, či má šancu získať úver vo výške 1 miliardy eur (30,13 miliardy Sk). Porsche tvrdí, že o úver ešte nepožiadalo.     

Porsche musí odhaliť skutočnú situáciu v podniku

Volkwagen v nedeľu zrušil na pondelok plánované rokovania s Porsche o fúzii. Rokovania vraj budú obnovené iba v prípade, ak Porsche osvetlí svoju finančnú situáciu. "Musíme získať jasnú predstavu o skutočnej situácii Porsche. Potrebujeme absolútnu transparentnosť vzhľadom na súčasnú situáciu," napísal v liste zamestnancom šéf VW Martin Winterkorn. Dodal, že rokovania potrebujú konštruktívnu atmosféru, ktorá v tejto chvíli chýba.     

Zdroj blízky Piëchovi uviedol pre agentúru Reuters, že Volkswagen zrušil aj stretnutie s predstaviteľmi Porsche plánované na stredu.    

Ďalšie rokovania sú ohrozené

Ferdinand Piëch sa však nezúčastnil ani na stretnutí dozornej rady Porsche vo Weissachu, kde sa malo rokovať o budúcnosti automobilky. Na stretnutí sa zúčastnili všetci dôležití členovia rodinného klanu Porscheovcov a Piëchovcov okrem šéfa dozornej rady Volkswagenu, ktorý svoju neprítomnosť nijako nevysvetlil. Tým sa znížili šance, že rokovania medzi Porsche a VW budú pokračovať.     

Analytik DZ Bank Michaela Punzeta tvrdí, že posledné správy vzbudzujú obavy týkajúce sa finančnej situácie Porsche. Podľa nemeckého denníka Bild má spoločnosť iba dva týždne na to, aby predĺžila úverové linky vo výške viac ako 1 miliarda eur (30,13 miliardy Sk).     

Ferdinand Piëch pred niekoľkým dňami otvorene hovoril o ťažkostiach Porsche získať úvery. Naopak, Volkswagen sa k nim môže dostať podstatne ľahšie. Preto je prevzatie Porsche a jeho integrácia do Volkswagenu predstaviteľné. Dodal, že kúpna cena 11 miliárd eur (331,39 miliardy Sk) je však príliš vysoká.     

Vlastnícke rodiny garantujú pracovné miesta

Šéf podnikovej rady Porsche Uwe Hück dnes vo Weissachu pred asi 1000 zamestnancami požadoval nezávislosť automobilky. Tvrdil dokonca, že od predstavenstva Porsche už pre to získal garancie. "Wolfgang Porsche a Hans Michel Piëch mi prisľúbili, že Porsche zostane samostatné a že vlastnícke rodiny sú dosť silné na to, aby to garantovali." Dodal, že nehrozí nebezpečenstvo znižovania počtu pracovných miest v rámci Porsche.     

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA, britský denník Financial Times a internetový portál Der Spiegel.     

(1 EUR = 30,1260 SKK)

Porsche odpovedá na fúziu štrajkom

Volkswagen tlačí cenu za prebratie konkurenčného výrobcu športových vozidiel nadol.

Rozhovory o zlúčení medzi nemeckou automobilkou Volkswagen, ktorej súčasťou je aj Volkswagen Slovakia, a jej konkurentom, výrobcom luxusných športových vozidiel Porsche, sa zasekli a pokračovať dnes nebudú. Porsche dokonca ide štrajkovať.
                                      Pokračovanie článku

01 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UniBanka so ziskom 151 mil. Sk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/aktualne-1, menuAlias = aktualne-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:18