StoryEditor

Maďarsko varí štipľavý forintový guláš

06.07.2009, 14:05
Začiatkom júna sa vyjadrovali viacerí bankoví analytici, že očakávajú , že sa stredoeurópske meny v najbližšom čase budú pohybovať v okolí súčasných hodnôt. Múdre hlavy sa mýlili resp. predpoveď im celkom nevyšla.

Predpoveď nevyšla

Začiatkom júna sa pre Hospodárske noviny vyjadrovali viacerí bankoví analytici, že očakávajú , že sa  stredoeurópske meny v najbližšom čase budú pohybovať v okolí súčasných hodnôt (v tom čase sa obchodoval napr. EURHUF okolo úrovne 287/285 a EURCZK na 27,00/26,80) "Až na jeseň počítame, že začne ich postupné posilňovanie oproti euru,“ dodal jeden z nich. „Predpokladáme, že meny okolitých krajín by sa mohli v najbližšom období aspoň trocha stabilizovať,“ vyjadril názor iný odborník a dodal, (rovnako okolo 2. júna), že výraznejšie posilnenie však zatiaľ neočakáva. Dnešné ranné hladiny pre EURHUF sú 272,50 a pre EURCZK  25,900.

Teda múdre hlavy sa mýlili resp. predpoveď im celkom nevyšla najmä pri pohľade  na vývoj mien stredoeurópskych krajín voči jednotnej mene eurozóny, teda euru na prelome júna a júla. Stredoeurópske menové jednotky si zapísali silné zisky vďaka pozitívnemu sentimentu v regióne a aj tí najväčší optimisti boli prekvapení rýchlym prepadom všetkých stredoeurópskych krosov. Jednoducho, keď svetové akciové trhy rastú, fúka vietor do plachiet aj medvediemu korábu na EURPLN či EURHUF a vtedy sa na fundamenty nehľadí. Rozhodujúci je sentiment trhu. Hoci z fundamentálneho hľadiska dnešné úrovne kurzov EURCZK či EURHUF sú výrazne pod "férovou makroekonomickou rovnovážnou" hodnotou bude len veľmi ťažké posunúť ich vyššie kým si akciové trhy (ktoré tiež ignorujú ekonomické fundamenty) pripisujú zisky.

Nepredvídateľná budúcnosť

Uvedomujeme  si, ako ťažké je v dnešných turbulentných časoch robiť správne predpovede a odhady (koniec koncov ani my sme nečakali také turbo posilnenie forintu či českej koruny za posledných pár dní). Celkom to dokumentuje aj nedávny výrok teraz už investorskej legendy a veľkého filantropa Georga Sorosa, ktorý podľa nás čoskoro vojde od histórie: „V súčasnosti sa domnievam, že budúcnosť je nepredvídateľná, preto ju prognózovať ani neplánujem...na pevný názor nie je tá správna doba“.

Trafiť sa do predpovedí je z pohľadu makroekonómov a analytikov  (ktorí robia predpovede práve na základe makromodelov a ekonomických dát)  ťažké najmä preto, že podľa Sorosa investori a hlavne hedge fondy prestali umiestňovať svoje zdroje na základe fundamentálnych dát (čo pomáha trhom k ešte väčšej nestabilite a iracionalite, a teda nepredvídateľnosti ich správania sa).

Príval optimizmu

Vráťme sa však späť k stredoeurópskym menám a konkrétne k forintu. Príval optimizmu (aj keď podľa nás neopodstatneného) zo svetových akciových trhov blahodarne pôsobil aj na alternatívne emerging meny. Pripomíname, že korelácia medzi rastom amerického Standard and Poors 500 indexu a spevňovaním mien rozvíjajúcich sa krajín je najvyššia od roku 1998! SP 500 sa dostal k blízkosti levelu 930 v závere júna čo spôsobilo aj prepad EURHUF a to do konca do takej miery, že kros zdolal silnú supportnú bariéru 275.

Následný prepad hlboko pod ňu bol vyvolaný práve týmto technickým faktorom zdolania silného supportu a zopár pozitívnejšími makročíslami z miestnej ekonomiky (no nezabúdajme, že jedna lastovička leto nerobí) a šetrením zo strany vlády (hlavne pod hrozbou neposkytnutia ďalšej tranže úveru MMF). Úrokový diferenciál a navážanie sa do forintu ako carry zohralo tiež svoj podiel „viny“ na prepade euroforintu, najmä keď slnko optimizmu pripekalo s letným slnkom počas najväčších horúčav júla, čo silne znižovalo averziu voči riziku.

MMF pomáha

Navyše po správach, že MMF je ochotný navýšiť prostriedky pre Maďarsko sa lokálne forintové aktívna stali výrazne menej rizikové. Investori totiž začali využívať (resp. až zneužívať) práve tú skutočnosť, že Medzinárodný menový fond či EU nenechá napospas osudu žiadnu krajinu a v prípade ďalších problémov je ochotný pribehnúť na pomoc. Výnosy na maďarských dlhopisoch tak v dôsledku dopytu po nich klesali a to aj vďaka nadmieru úspešnej emisii vládnych dlhopisov emitovaných v objeme 41 mld. HUF.

Nečudo, že bol dopyt po nich obrovský, keď priemerný výnos prevýšil 9%. Pri garancii MMF to bola slušná investícia ... pripomína to však socializmus pre bohatých, ktorý veľkí investori v Maďarsku využívajú. Z pohľadu Maďarska však tento výnos predstavuje poriadne vysoký náklad na dlhovú službu v budúcnosti... tešiť sa je predčasné jednoducho raz aj peniaze z MMF bude potrebné splatiť.

Pravda víťazí

Keď si to tak vezmeme za posilnením forintu nájdeme akékoľvek rôzne len nie fundamentálne dôvody na čo upozornil Gábor Ambrus z londýnskeho analytického domu 4Cast. Posilňovanie meny na základe optimizmu investorov, či stavanie na obrovskom úrokovom diferenciáli (základná úroková sadzba eura je 1,0% a forintu 9,5%) je dom postavený na pieskových základoch. Dlhodobé ignorovanie fundamentov je dokonca hra s ohňom. 

Známa pesnička Tublatanky hovorí, že Pravda víťazí a raz (skôr či neskôr) sa slabé ekonomické dáta prejavia opäť na sile alebo lepšie povedané slabosti forintu. Koniec koncov toto tvrdenie potvrdzuje aj historická skúsenosť z leta minulého roka, keď forint zaznamenával svoje historické maximá voči euru napriek tomu, že Maďari mali najnižší rast HDP v celej EU a najvyššiu infláciu. Následne sa však nad strednou Európou zatemnilo a najviac to schytal práve forint....

Spomalená obnova

V duchu  možného oslabenia forintu sa vyjadruje  KBC group (skupina, ktorá vlastní maďarskú KH banku), keď tvrdí, že napriek posledným dobrým správam z Maďarska v podobe ranného zníženia deficitu bežného účtu a daňovým reformám schváleným minulý týždeň parlamentom bude spomaľovať obnovu ekonomiky, tvrdí KBC.

Okrem toho fiškálny priestor na manévre a podporu ekonomiky z tohto frontu je pre maďarskú ekonomiku tiež veľmi zúžený najmä závislosťou Maďarov na externom financovaní zo strany MMF a EU vo výške 20 mld. EUR, čo ich núti dodržiavať prísny deficit rozpočtu na úrovni 3,9% HDP. Preto podľa KBC budú tieto v dnešných časoch obmedzené fiškálne zbrane dôvodom na prehlbovanie recesie a bolestí ekonomiky ako na zlepšenie situácie.

Navyše na jar 2010 budú všeobecné parlamentné voľby, čo ešte zvyšuje politickú neistotu a môže prispieť k oslabeniu forintu, tvrdí KBC. Len nedávno sa líder prieskumov verejnej mienky a bývalý premiér Viktor Orbán vyjadril, že malý manévrovací priestor čo sa týka verejných financií sa mu zdá dusivý a v prípade, že bude zvolený chce deficit zvýšiť a naopak dane znížiť, za čo už stihol dostať aj napomínaciu „žltú kartu“ od ratingovej agentúry Standard and Poors, ktorá vzhľadom na jeho slová tvrdila, že v prípade rastu deficitu rozpočtu nebude váhať s ďalším znižovaním ratingu Maďarska.

Forint prvý na odstrel

Bank of America pridáva svoje do mlyna výpovedí a hovorí, že ako náhle sa sentiment na hlavne globálnom akciovom trhu zhorší (veď bublina optimizmu nemôže existovať večne a čím dlhšie sa bude nafukovať tým prudšie spľasnutie ju čaká) a averzie voči riziku narastie, forint bude "prvý na odstrel", keďže z fundamentálneho hľadiska nie je nič, čo by ho vedelo udržať pri dnešnej sile.

Okrem toho, Magyar Nemzeti Bank teda Maďarská národná banka by mala počas leta konečne začať so znižovaním sadzieb na forinte (a ignorovať aj prípadné hrozby jeho oslabenia ako naznačil centrálny bankár Bihári), keďže inflácia je pod 4%, čo je hlboko pod aktuálnou výškou základnej úrokovej sadzby. Držanie oficiálnych sadzieb nad 9% silne dusí maďarskú ekonomiku a predražuje úverové zdroje.... Práve znížením sadzieb sa efekt carry v prospech forintu zníži a ten by nemal byť z týchto dôvodov až tak atraktívny.

Ekonomický guláš

Dôvodov pre opätovné oslabenie forintu je tak viac ako dosť a logická argumentácia oslabenia forintu nám je blízka.  Preto existuje stále riziko, že všetci, čo sú teraz „dlhí“ na forinte môžu pocítiť pikantnosť miestneho (ekonomického) guláša, veľmi sa popáliť a zutekať z týchto končín. Nemožno sa preto diviť očakávaniam  postupného vymazávania jeho ziskov voči euru s možnosťou retestu bývalého supportu a teraz rezistencie na úrovni 275 s výhľadom k 280 (Raiffeisen Bank).

Bank Of America/Merrill Lynch dokonca stále udržuje výhľad nad 300. Prepad na EURHUF sa nezastavil hoci, US akciové trhy už ustupujú zo svojich tohtoročných júnových maxím. Opčný akciový trh sa tak začína presýpať na stranu medveďov, čo by prostredníctvom averzie voči riziku mohlo znamenať výpredajný tlaky na forint .

Implikovaná volatilita pre stávku na to, že SP 500 narastie o 3 mesiace  aspoň o 10% je 20,20% zatiaľ čo volatilita pre stávku na pokles aspoň o 10% za rovnaké obdobie je 29%. Tento rozdiel, medzi volatilitami ktorý sa nazýva tiež „volatility skew“ je najvyšší od 28. Augusta 2008. Aktuálne je preto rizikom byť na EURHUF long... lepšou stratégiou sa javí naskakovať do rozbiehajúceho sa vlaku na krose s destináciou na sever.

Stanislav Panis, CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:12