StoryEditor

Švajčiarska centrálna banka podrazila nohy franku

19.06.2009, 09:33
V úvode včerajšej európskej obchodnej seansy bolo slnko optimizmu zastreté temnými mrakmi prepadu akciových trhov, čo zvyšovalo dopyt po dolári ako bezpečnom prístave pre ukotvenie likvidity. Ráno bolo v centre pozornosti však najmä zasadnutie Švajčiarskej centrálnej banky (SNB).
Oči investorského sveta sa ani tak nesústredili na samotné rozhodnutie o nastavení úrokových sadzieb v alpskej hornatej krajine helvétskeho kríža, kde panoval široký konsenzus o ponechaní sadzieb „on hold“ teda bezo zmeny na úrovni 0,25%, čo SNB aj potvrdila, ale hlavne na  následné slová tria centrálnych bankárov (guvernér Roth a jeho najbližších spolupracovníkov Jordana a Hildebranda) o možno pokračovaní devízových intervencií proti franku ako nástroji boja voči deflácii (ktorá sa, ako ukázali posledné dáta, prehĺbila). A  tiež za účelom podpory domácich exportérov (slabší kurz ich zvýhodňuje a robí ich výrobky v zahraničí lacnejšími).

Intervencie na udržanie franku

Prvé slová SNB na tlačovej konferencii potvrdili, že bude pokračovať v devízových intervenciách, aby udržala frank  „na reťazi“ a zabránila jeho nadmernému posilňovaniu najmä z titulu jeho povesti bezpečného prístavu v časoch finančných turbulencií po celom svete. Následný komentár o tom, že SNB nemá stanovený presný intervenčný level a budú postupovasť „ad hoc“ podľa trhovej situácie (vo všeobecnosti sa predpokladalo 1,50 na krose EURCHF ako prah bolesti, ktorý aktivizuje SNB)  nebol podľa nášho názoru najvhodnejšie vyhlásenie pretože spôsobil na trhu veľký rozruch a z pohľadu SNB neželateľnú reakciu. Obchodníci totiž začali testovať  pravodvravnosť SNB a posúvali kurz EURCHF z 1,5080až k spomínanému levelu 1,50 (kurz kde SNB naposledy intervenovala). A práve keď kotácie na medzibankovo trhu ukazovali 1,5005/07 prišiel masívny nákup euro voči franku (viď priložený graf) a oslabenie franku o 0,8% v priebehu pár minút. Hoci SNB  oficiálne intervenciu nekomentovala, s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote sme presvedčení, že franku podrazila nohy práve vlastná centrálna banka.

EURCHF

Švajčiarski centrálni bankári Roth, Hildebrand a Jordan svoje vystúpenia okorenili už tradičným slovným folklórom všetkých centrálnych bánk sveta  o tom, že si myslia, že to najhoršie je už za nami a očakávajú postupnú, pomalú obnovu ekonomiky od nasledujúceho roka aj keď stále exituje veľké riziko prepadu nadol, keďže sa pracuje s vysokým stupňom neistoty aj napriek tomu, že vidia isté pozitívne signály z ekonomiky. Finančné trhy sa stabilizovali, ale stabilita je krehká... jednoducho pomaly už klišé a tieto slová veľmi vzruch na trhu nevyvolali a v podstate veľmi neprekvapili.

Obchodníci čakali na dáta z Británie

Obchodníci na šterlingových krosoch včera čakali na dôležité dáta UK maloobchodných tržieb, ktoré vyšli výrazne pod konsenzami, čo knokautovalo GBPUSD o 200 bodov nižšie ako okamžitú reakciu.  Pár však väčšinu ziskov zmazal po  tom, ako na začiatku severoamerickej devízovej obrátky boli publikované pozitívnejšie čísla z US pracovného trhu a sentiment sa zlepšil aj po lepších dátach prieskumu Philadelpského FEDu ako čakal trh. Vďaka tomu akciové trhy dostali impulz na rast čo zvýšilo dopyt po rizikovo averzne citlivom šterlingu. Napriek silnému nárastu US akciových trhov však EURUSD nedokázal zdolať level 1,40 a tak hrozba jeho ponorenia nižšie je stále akútna.

Prognózy na dnes

Dnešný predvíkendový kalendár je riedky na dôležité fundamenty z pohľadu hlavných párov EURUSD, či GBPUSD. Nemecké dáta Indexu cien výrobcov vyšli v súlade s konsenzami na -3,6% y/y a potvrdili pokles cenovej hladiny na kurz EURUSD mal však minimálny dopad, keďže ďalších dôležitých dát sa dočkáme v popoludňajších hodinách v podobe maloobchodných tržieb z Kanady (tie však budú mať dopad hlavne na USDCAD, do vývoja ktorého však môže silnejšie prehovoriť cena ropy a akciových titulov).

GBPUSD

Vývoj na „majors“ teda hlavných pároch bude závisieť hlavne od sentimentu na globálnych finančných trhoch a bude sa niesť v znamení technického obchodovania. Okrem toho si myslíme, že na šterling by dnes mohlo stále doliehať bremeno včerajších slabých maloobchodných tržieb a mohol by sa hlavne voči euru dostať pod výpredajnú paľbu. Jedine silný nárast akciových trhov a zvýšenie chuti po riziku by tento scenár dokázali narušiť. Na hlavnom šterlingovom páre teda na kábli (GBPUSD) by sa mal udržiavať medvedí sentiment s možným retestom supportu 1,6200/20 kým sme pod  klesajúcou trendovou líniou, ktorej rezistencia leží aktuálne na 1,6400/10 (časom však bude klesať).  Relatívne zaujímavo vyzerá aj stratégia „buy on dips“ (teda nákup v prepadoch)  na EURCHF pod levelom 1,51, po včerajšej intervencii SNB proti franku.

Stanislav Panis, CI KOMODITY

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:40