StoryEditor

Trhy sa tešia na veľkú dohodu (menový komentár)

01.02.2012, 14:19
Ázijské menové trhy zaznamenali v utorok mierne oživenie sentimentu, my ale aj napriek rétorike gréckeho vedenia zastávame v otázke dohody o výmene gréckych dlhov stále vyčkávaciu pozíciu.

Grécky premiér Papademos sa objavil v médiách a vyhlásil, že bol dosiahnutý "značný pokrok" ako v rozhovoroch o PSI, tak v rokovaniach s Trojkou ohľadom nového balíka úverov, a že verí v uzatvorenie oboch dohôd do konca týždňa. To bolo možno jedným z dôvodov, prečo bola ochota riskovať mierne na vzostupe - my však z minulosti vieme, ako môžu byť také oznámenia odsúvané.

Výrazný pohyb zaznamenal tiež USDJPY, ktorý prehĺbil svoj ​​prepad a dotkol sa nových miním od intervencie vlani v októbri. To prinútilo ministra financií D. Azumiho prvýkrát po dlhšej dobe vystúpiť s varovaním, že proti nadmerným, špekulatívnym menovým pohybom budú prijaté rozhodné opatrenia. Úroveň 75,80, po ktorej prelomení by mohlo dôjsť k intervencii, sa zdá byť úplne jednoznačne na dohľad.

Pokiaľ ide o makrodáta, z Japonska prišlo veľa správ - miera nezamestnanosti zaznamenala mierny nárast zo 4,5% na 4,6%, čo je najvyššia úroveň od minuloročného júla, a to aj napriek pozitívnejším údajom o pomere nových pracovných miest na počet uchádzačov o zamestnanie, ktorý sa zvýšil z 0,69 na 0,71. Na pozadí slabého rastu príjmov a vzhľadom na neistotu v súvislosti s ekonomickým vývojom zostávajú slabé aj výdavky domácností. Po novembrovom poklese o 1,3% klesli výdavky v decembri o 1,0%, ale v medziročnom porovnaní vzrástli o 0,5% (očakávalo sa -0,1%). Priemyselná výroba sa v decembri odrazila nahor o solídne 4,0%, čím viac než zvrátila novembrový medzimesačný prepad o 2,7%. Prognózy produkcie spracovateľského sektora, základné zložky výroby, zostávajú tiež nad odhady trhu, ale došlo k zmierneniu tempa. Januárová prognóza bola revidovaná smerom nadol na +2,5% oproti predbežne odhadovaným +3,4%, zatiaľ čo februárová produkcia sa teraz, keď boli vyriešené problémy s výpadkom dodávok z Thajska, zvýši podľa očakávania o 1,2%.

Čo sa týka Austrálie, podnikateľské podmienky a dôvera sa nezmenili a zadlženosť súkromného sektora bola v súlade s očakávanými +0,3% m-m a oproti predchádzajúcemu mesiacu taktiež nezaznamenala žiadnu zmenu.

V priebehu včerajších európskych a amerických obchodných seáns EUR v dôsledku pokračujúcich rokovaní týkajúcich sa výmeny gréckych dlhov pokleslo. Do centra pozornosti sa ďalej dostalo Portugalsko, ktorého výnosy dlhopisov aj ceny CDS rástli a ťahali so sebou aj talianske a španielske dlhopisy a CDS. Samotné vyriešenie situácie v Grécku očividne nestačí na to, aby eurozóna dostala hlavu nad vodu. Účasť na aukcii talianskych dlhopisov bola nízka a výnos nedosiahol ani cieľovú hodnotu 8 miliárd EUR, načo sa EUR dostalo ešte pod väčší tlak. Summit EÚ priniesol niekoľko ohromujúcich záverov. Nastal ďalší pokrok, keď fiškálny pakt podpísalo 25 z 27 členských štátov EÚ (účasť odmietla Veľká Británia a Česká republika).

AUD nasledoval EUR na ceste nadol potom, čo sa agentúra Fitch rozhodla štyri austrálske banky podrobiť revízii s výhľadom možného zníženia úverového ratingu.
Čo sa týka makrodát, osobné príjmy v USA vzrástli viac, než sa čakalo, keď stúpli o 0,5% oproti očakávaným 0,4% a naposledy zaznamenaným 0,1%, ale osobná spotreba klesla z +0,1% na nulu (neočakávala sa žiadna zmena), z čoho vyplýva, že americkí spotrebitelia stále nedôverujú vývoju ekonomiky a radšej sporia na horšie časy. Obľúbené meradlo inflácie amerického Fedu zamierilo v decembri o trochu vyššie, keď deflátor výdavkov na osobnú spotrebu medziročne vzrástol o 2,4% (očakávalo sa 2,3%, pričom jadrové údaje sa medzimesačne zdvihli o 0,2% a medziročne o 1,8 %). Index výrobnej aktivity dallaského Fedu vykázal z revidovaných -0,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci raketový rast na 15,3 bodu, pričom nové objednávky sa dostali na šesťmesačné maximum - ide o obyčajnú tvorbu zásob?

Začal sa nový mesiac a preto venujte zvýšenú pozornosť možným prehnaným pohybom na devízových trhoch kvôli prehodnoteniu zabezpečenia investičných portfólií.

  Andrew Robinson

  analytik Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:57