StoryEditor

Nissan prišiel s konceptom vozidla Pivo 2

15.10.2007, 00:00
Ako bude vyzerať superpohyblivé mestské auto budúcnosti, ukazujú invenční a inovatívni Japonci.

Prevratné prvky Piva 2:
- elektricky poháňané, ekologické vozidlo budúcnosti
- nová dimenzia vzťahu medzi vozidlom a vodičom
- unikátna konštrukcia otočnej kabíny s technológiou by-wire, ktorá nahrádza v systémoch riadenie, brzdenie a pohon tradičnej mechanickej väzby
- vyspelá regulačná technológia koordinuje funkciu tenkých hnacích motorov na každom kolese, všetky štyri sa ovládajú nezávisle
- vodič je pri jazde vždy otočený smerom dopredu, napríklad aj pri vychádzaní z parkoviska spomedzi dvoch áut

Nissan Pivo, inovatívny trojsedadlový elektromobil s kabínou otočnou o 360 stupňov, bol šokujúcou senzáciou na tokijskom autosalóne v roku 2005. O dva roky neskôr sa futuristi z oddelenia Advanced Vehicle Engineering spoločnosti Nissan vracajú s vozidlom Pivo 2, "konštrukciou inteligentnej formy života", ponúkajúcou údajne celkom novú dimenziu vzťahu medzi vozidlom a vodičom. Pivo 2 je ekologicky šetrné elektrické mestské vozidlo, ktoré disponuje špičkovými technológiami, používateľsky prívetivými inováciami a robotickým agentom. To všetko posúva vzťah medzi vozidlom a vodičom na novú úroveň.
Elektronické riadenie
Rovnako ako pri prelomovom Pive spočíva jedinečnosť Piva 2 v kombinácii unikátnej konštrukcie otočnej trojmiestnej kabíny s technológiou by-wire. Tá nahrádza v systémoch riadenie, brzdenie a pohon tradičnej mechanickej väzby (hriadele, hydrauliku a ďalšie prvky) elektrickými signálmi. Nissan Pivo 2 je taktiež vybavený bezpečnostnými systémami, ktoré vychádzajú z firemnej koncepcie Safety Shield* (Ochranný štít), ako je napríklad kamerový systém umožňujúci rozhľad do všetkých smerov a podporný systém riadenia na diaľku.

Vďaka hnacím motorom na každom kolese (každé sa dá manévrovať nezávisle) sa môže auto pohybovať doteraz nevídaným spôsobom, napríklad môže ísť aj smerom nabok. Snímka: archív CASPER medie

Jazda s úsmevom
Podľa prieskumu spoločnosti Nissan je medzi pozitívne naladenými vodičmi menšia pravdepodobnosť účasti na dopravnej nehode. Preto Pivo 2 vybavili robotickým agentom, ktorý aktívne vytvára väzbu medzi vozidlom a vodičom a vyvoláva pocity náklonnosti a dôvery. "Tvár" robotického agenta vykúka spoza prístrojovej dosky, "hovorí" a "počúva" vodiča a na základe konverzácie a technológie monitorovania výrazu tváre odhaduje jeho náladu. Okrem poskytnutia informácií potrebných pri riadení je robotický agent naprogramovaný tak, aby podľa situácie vodiča buď povzbudil alebo upokojil. Agent navyše s vodičom intuitívne "gestikuluje", napríklad prikyvuje alebo krúti hlavou a vodiča tým upokojuje a zlepšuje mu náladu. Toto interaktívne rozhranie vyvoláva medzi šoférom a vozidlom vzťah, ktorý prispieva k bezpečnej a príjemnej jazde.
Inteligentný štýl a vzhľad
Vonkajší vzhľad Piva 2 vyjadruje atraktívny a veľmi osobitý štýl. Umiestnením vysokovýkonných motorov v tvare disku na všetky kolesá odpadá potreba montáže pohonnej sústavy dovnútra, čím sa značne zväčšuje dostupný vnútorný priestor. Ďalší priestor šetria pokročilé kompaktné lítiovo-iónové trakčné batérie Nissan so zvýšenou kapacitou a použitie kompaktného meniča zabudovaného do každého motora. Vďaka tomu, že kabína Piva 2 sa otáča o 360 stupňov, sú jej predné dvere prístupné z ktorejkoľvek strany.
Interiér je usporiadaný tak, že vodič sedí vpredu uprostred a spolucestujúci vzadu na sedadlách podobných kreslám. Miesto je pre tri osoby. Nástup a výstup uľahčuje zabudovanie prístrojovej dosky do predných dverí a zdvihnutie volantu pri otvorení dverí.
Vyspelý systém robotického agenta sa nachádza na ľavej strane prístrojovej dosky a LCD monitor na pravej strane. Obrazovka monitora sa mení podľa priebehu komunikácie robotického agenta s vodičom.
Jednou zo základných požiadaviek na mestské vozidlo je praktickosť pri jazde po uliciach, jednoduché parkovanie a ľahká orientácia. Vďaka otočnej kabíne môže byť vodič pri jazde vždy otočený smerom dopredu, a to aj pri pozdĺžnom parkovaní alebo pri vychádzaní z parkoviska s vozidlami vedľa seba.
Mimoriadne pohyblivý
S vyspelou regulačnou technológiou, ktorá koordinuje funkciu tenkých hnacích motorov na každom kolese, môže Pivo 2 ľahko manévrovať spôsobom, ktorý by bol s bežným vozidlom náročný. Tým, že sa ovládajú všetky štyri kolesá nezávisle, pričom pohyby kolies pripomínajú pohyby rúk, môže ísť Pivo 2 aj smerom nabok, čo je nesporný prínos pri parkovaní v malom priestore alebo pri jazde po preplnených cestách. Možnosť flexibilne meniť natočenie vozidla v ktoromkoľvek smere zvyšuje pohodlie a prispieva aj k lepšej dynamickej výkonnosti a bezpečnosti. Systém automaticky upravuje polohu kolies podľa štýlu jazdy, aby vyrovnával zaťaženie na všetkých štyroch stranách. Preto sa kolesá pri akcelerácii posúvajú dozadu, pri brzdení vysúvajú dopredu a pri zatáčaní do vonkajšej strany zákruty. Táto technológia rozloženia zaťaženia zabezpečuje stabilnú jazdu bez nakláňania karosérie.
Už dnes objavujeme základy ekologických technológií budúcnosti. Pivo 2 je splneným snom o elektricky poháňanom vozidle a sformovaním predstáv o spojení vozidla a vodiča v duchu slov: Vždy príjemne, všade pohodlne.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
03. máj 2024 15:18