StoryEditor

Ako šetriť vo firme? Skúste operatívny lízing

12.05.2015, 08:17
Autor:
dpidpi
Pri kúpe áut do firmy analyzujte svoje možnosti a kupujte tam, kde ponúknu aj zľavu.

Naučte sa, ako pri kupovaní a obstarávaní nových áut do firmy ušetriť. Vyberajte autá, ktoré vyhovujú vašej firme aj do budúcnosti a vyskúšajte možnosti operatívneho lízingu. 

Využite operatívny lízing

Auto je v súčasnosti pre podnikateľov takmer ako spotrebný tovar. Nekupujete ho na 10 rokov, a keď ho odpíšete, najlepšou možnosťou je kupovať nové. Čo práve nemusí byť najmenšou položkou v rozpočte. A v samotnej hodnote auta nehrá úlohu vôbec len jeho obstarávacia cena, ale najmä náklady spojené z prevádzkou.

Auto nie je bezúdržbové zariadenie a jeho kúpou sa starostlivosť o vozidlo prakticky len začína. Teda aj napriek tomu, že vám predajca sľúbil veľkú zľavu, skutočnú hodnotu auta môže výrazne predražiť napríklad drahý servis, ktorý v mnohých firmách často tvorí vyššiu položku než je samotná spotreba. 

Práve obdobným nevýhodám sa môžete vyhnúť a ušetriť pomocou operatívneho lízingu. Auto si prakticky prenajímate ako službu a jediné, čo robíte je, že do nich tankujete.

Práve táto možnosť  používania vozidiel je na Slovensku čoraz populárnejšia. Na samotnej prevádzke ďalej výborne ušetríte aj inštalovaním GPS monitoringu vozidiel. Ten už môžete rovnako dostať priamo vo vozidlách od spoločnosti, ktorá vám operatívny lízing zabezpečuje. 

Kupujte viac áut spoločne

Ďalším kľúčom k zľavám je rovnako počet zakúpených vozidiel. Ak máte teda vo firme viac vozidiel, je lepšie ich obmieňať spoločne, nie samostatne. 

Už pri záujme o dve autá, či už samostatne alebo cez formu lízingu, si môžete, podľa schopností a možností, dohodnúť zľavu alebo výhodnejšie podmienky. Cestou je aj pri dobrých vzťahoch možnosť spoločného nákupu viacerých firiem. No to je skôr výnimkou. 

Zásada pri počte kusov vám môže pomôcť nielen pri kúpe, ale aj pri poistení, financovaní a údržbe. Pri vyjednaní podmienok budete väčším hráčom v každom ohľade. Ak si auto kupujete samostatne, ako malá firma nemusíte ušetriť na začiatku pri množstve, no peňažné prostriedky sa vám, naopak, môžu vrátiť pri jeho predaji. Stačí sa o vozidlo občas starať. Auto bez hrdze, preliačin z malých nehôd, poškodeného laku a s pekným interiérom vždy predáte výhodnejšie. 

Hľadajte autá, ktoré vyhovujú vašim požiadavkám 

Nepodceňujte ani správny výber a druh auta či výbavy, akú vlastne potrebujete. Pri motoroch jednoznačne vládne dieselový pohon, no dnes by ste mohli napríklad zabezpečiť niektoré služby pre zákazníkov aj elektromobilom. Čo môže pomôcť najmä imidžu spoločnosti. 

Keďže vozidlo kupujete do firmy na pár rokov, určite myslite aj na možný rast. Prevádzka o niečo väčšieho vozidla sa výrazne nelíši a môže v budúcnosti ušetriť starosti. 

01 - Modified: 2007-05-30 13:51:57 - Feat.: 0 - Title: Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia (poradňa)
01 - Modified: 2024-05-10 12:30:00 - Feat.: - Title: Seat nezaostáva. Obľúbený Leon prešiel vylepšeniami, menia sa motorizácie aj kabína 02 - Modified: 2024-05-10 10:17:40 - Feat.: - Title: Nová pýcha Putina verejne odhalená. Ruský „Rolls-Royce“ konečne dostal vlastnú tvár 03 - Modified: 2024-05-09 12:30:42 - Feat.: - Title: Do Európy smeruje nová čínska značka. Konkurent Tesly ponúkne špičkový luxus 04 - Modified: 2024-05-09 10:42:17 - Feat.: - Title: Nový druh križovatky na Slovensku: Znižuje rýchlosť áut a zámerne ich obmedzuje​ 05 - Modified: 2024-05-10 09:14:28 - Feat.: - Title: Ak uvažujete o novom aute, na tieto modely si dávajte pozor. Najviac sa kazia
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
10. máj 2024 23:03