autá, automobilyDreamstime
StoryEditor

Auto majte ako službu. Šetrí to čas aj peniaze

11.06.2017, 23:24

Na Slovensku sa síce považuje operatívny lízing za novinku, avšak na území západnej Európy a USA má pomerne silné zázemie a tradíciu. Postupne sa však dostáva do popredia a záujem oň má stúpajúcu tendenciu. Prenájom automobilov môže firmám, ale aj súkromným osobám, priniesť celý rad výhod. Dokážete ušetriť čas ale najmä tiež zjednodušiť správu o vozový park alebo znížiť náklady. Cena sa navyše podľa zmluvy počas celého obdobia nemení, a tak môžete ľahko odhadnúť svoje výdavky na nasledujúce obdobie.

Nielen pre firmy

„Finančné prostriedky, ktorými by ste uhradili akontáciu pri finančnom lízingu alebo v prípade kúpy automobilu v hotovosti, môžete s operatívnym lízingom investovať do ďalšieho rozvoja svojho podnikania. V tomto prípadne nepotrebujete žiadny vstupný kapitál. Ďalšou odlišnosťou týchto dvoch foriem obstarania si firemného vozidlového parku je fakt, že pri operatívnom lízingu je vlastníkom aj držiteľom vozidla lízingová spoločnosť. Vozidlo tak nevstupuje do majetku spoločnosti, ktorá ho ani neodpisuje,“ vysvetľuje Ing. Vladimír Vajgel, výkonný riaditeľ pre pobočkovú sieť a podporu obchodu ČSOB Leasing, a. s.

V súčasnosti je možné tieto služby „zapožičania“ poskytovať nielen rôznym firmám, ale aj súkromným osobám. K dispozícii máte takmer akékoľvek auto, stačí si len vybrať. Podmienky sú pritom skoro úplne identické ako pri firemných operatívnych lízingoch. Žiadne starosti, len jazdíte a lízingová spoločnosť sa o všetko stará. Pozor však na limit najazdených kilometrov, za zvýšenie si totiž priplatíte. Správne vypočítanie počtu potrebných kilometrov je teda namieste, aby sa vám nestalo, že budete musieť nechať auto doma.

Ušetríte čas
Operatívnvnym lízingom dokážete šetriť aj svoj čas. Výrazné je to najmä pri potrebe servisu automobilu a prehliadkach. Absolútne vám odpadá starosť spojená s týmito úkonmi a navyše môžete v tomto období využiť náhradné auto. Problémom nie je ani možnosť vziať všetky automobily vášho vozidlového parku z firemného dvora naraz a rovnako ich tam aj vrátiť. Úplne bez vášho zásahu. Spoločnosť rieši za vás aj poistné udalosti, opravy, údržbu a prípadné reklamácie. Stačí správne naladiť zmluvu a výber služieb.

Vždy nové auto
Služby operatívneho lízingu môžete uzatvoriť v niektorých prípadoch na rok, no pokojne aj na tri alebo štyri roky. Záleží na tom, o aký druh zmluvy ide. Samozrejmosťou je, že pri každom novom uzatvorení sadéte do nového auta. Váš vozidlový park tak bude vždy moderný, čo pôsobí dobrým a reprezentatívnym dojmom. Staršie automobily sú okrem toho náchylnejšie na rôzne poruchy, pričom nové kúsky sú oproti nim oveľa bezpečnejšie, ponúknu lepšie jazdné vlastnosti a môžete sa na ne viac spoľahnúť. Zaobstarať si môžete športové, luxusné, rodinné, ale aj úžitkové automobily.

Rôzne služby
Dnes je ponuka operatívnych lízingov pomerne široká a zákazník tak nemá problém s naozaj prémiovými službami. Na jednej faktúre dokážete vyriešiť maličkosti ako umývanie automobilov či ich transport do servisu a späť. Všetko pritom prebehne pomerne rýchlo. Niektoré spoločnosti poskytujú možnosť vypracovania zmluvy priamo u zákazníka, ktorý ju môže jednoducho elektronicky podpísať. Prvou spoločnosťou, ktorá takýto spôsob zaviedla do praxe, je ČSOB Leasing. Výhodou je aj možnosť dodatočných zmien v zmluve a v prípade akýchkoľvek problémov je klientovi k dispozícii jeden manažér, ktorý problémy rieši.

Na čo si dať pozor?
Hoci sa to zdá ako dokonalé riešenie, má to niekoľko háčikov. Jedným z nich je napríklad dodržanie najazdených kilometrov. Ich podlimitný, ale najmä nadlimitný počet stanovený v zmluve by ste nemali presiahnuť, inak pribudnú ďalšie náklady. Riešením je dohodnutie tolerancie určitého počtu kilometrov. Ďalším bodom je fakt, že lízingové firmy sa bránia proti nadmernému opotrebovaniu vozidla. Je preto vhodné, aby každý, kto využíva tieto služby, pristupoval k zapožičanému autu s citom a bral ho „ako vlastné“. Problémy sa môžu objaviť, aj keď chcete vozidlo vrátiť skôr. Mimochodom, po skončení zmluvy zostáva v rukách lízingovej spoločnosti. Je tu však možnosť jeho odkúpenia. Nevýhodou môže byť aj neosobný prístup predajcu – telefonicky a e-mailom. Chýba priamy kontakt s odborníkom na riešenie záležitostí, ktoré sa počas obdobia lízingu môžu objaviť.

Pre firmy a ľudí je aj napriek tomu operatívny lízing veľmi atraktívny a teší sa čoraz väčšej obľube. „Operatívny lízing využilo v minulom roku o 18,4 percenta zákazníkov viac ako v roku 2015. Prognózy do budúcnosti počítajú so zvyšujúcim sa záujmom slovenských firiem, ktoré tento produkt nepoznali, no postupne si začínajú osvojovať výhody jednoduchého zabezpečenia vlastného vozidlového parku cez lízingovú spoločnosť,“ konštatuje Vajgel.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Najrýchlejšie nabíjajúce sa vozidlo a k tomu výkon 938 koní? Nové Porsche Taycan presvedčí aj odporcov elektromobility 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech 04 - Modified: 2023-12-29 11:06:28 - Feat.: - Title: Od smartfónov až k elektromobilom. Xiaomi predstavil svoje prvé elektrické vozidlo, chce konkurovať Tesle 05 - Modified: 2023-12-29 08:02:35 - Feat.: - Title: Ak si chcete prenajať izbu, rátajte aj s depozitom. Toto sú nástrahy, na ktoré by ste si mali dať pozor
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
03. máj 2024 15:15