Doprava v Bratislave. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Únia zatiahla brzdu. Ministri zmiernili kritizovanú emisnú normu, pre ktorú sa búrili automobilky

25.09.2023, 11:59
25.09.2023, 13:12
Autor:
ČTKČTKrperpe
  • Už od polovice roka 2025 mala do platnosti vstúpiť nová pripravovaná emisná norma Euro 7, proti ktorej bojovali snáď všetci výrobcovia automobilov.
  • Zameriavať sa mala nielen na samotné emisie z výfukov, ale novo taktiež na emisie z bŕzd či pneumatík áut.
  • Podľa aktuálnych správ sa však podarilo dosiahnuť „veľký úspech“, požiadavky znížiť i predĺžiť čas pre značky na aplikovanie potrebných zmien.

Ministri Európskej únie zodpovední za konkurencieschopnosť dnes schválili novú emisnú normu Euro 7. Na sociálnej sieti X to oznámil český minister dopravy Martin Kupka, ktorý vyjednaný kompromis označil za veľký úspech. Emisné limity pre osobné aj nákladné autá už nie sú tak prísne, ako v pôvodnom návrhu, a tiež sa podarilo dojednať realistickejší časový rámec zavedenia normy, ktorá svojimi pripravovanými opatreniami už niekoľko posledných rokov straší výrobcov áut.

image

Škoda bije na poplach. Fabiu zrejme pochová norma Euro 7 a nebude jediným modelom

Európska komisia chcela pomocou normy Euro 7 ďalej obmedziť emisie automobilov, nakoniec sa však na stole objavil kompromisný dokument, ktorý krajiny napokon schválili. Automobilky by tak mali znižovať emisie nových vozidiel menej a zároveň by mali mať na prípravu zmien dlhšiu dobu.

Viac času a menej prísne

Pôvodne sa očakávala platnosť emisnej normy pre osobné automobily od polovice roka 2025 a pre nákladné vozidlá o dva roky neskôr. Proti predchádzajúcemu a podľa zástupcov autopriemyslu nerealistickému variantu Euro 7 sa postavilo celkom osem krajín.

Česko viedlo koalíciu rovnako zmýšľajúcich štátov, v ktorej bolo ešte Slovensko, Francúzsko, Taliansko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Poľsko. S posledným návrhom normy, s ktorým minulý týždeň v piatok prišlo španielske predsedníctvo, boli však tieto krajiny nakoniec spokojné.

„Súčasná podoba kompromisu, ktorý prinieslo Španielsko, znamená naozaj výrazný posun k tomu, aby bola táto norma efektívna a aby dokázala naďalej zaistiť konkurencieschopnosť európskeho automobilového priemyslu a dostupnosť mobility pre celú verejnosť v EÚ,“ uviedol pred rokovaním Kupka.

„Kľúčové zmeny sa dotýkajú jednak návratu k norme Euro 6 v prípade emisií z výfukov, zároveň sa však významne zmenili a zjednodušili podmienky pre testovanie aj u nákladných vozidiel,“ dodal. Pôvodná podoba normy Euro 7 by podľa neho znamenala „vážne ohrozenie pre automobilový priemysel aj vážne ohrozenie pre dostupnosť najmä tých najmenších osobných vozidiel“.

Európske automobilky pritom proti norme Euro 7 usilovne bojovali a tvrdili, že je príliš nákladná a zároveň zbytočná, pretože priemysel aktuálne vydáva desiatky miliárd eur na elektromobily s nulovými emisiami. Vynaložené peniaze na novú normu by tak mohli automobilkám chýbať pri prechode na výrobu elektromobilov a predstavovali by ďalšie financie navyše.

Pôvodné plány boli nereálne

V pôvodnom návrhu mala emisná norma Euro 7 upriamiť pozornosť nielen na emisie z výfukov, ale taktiež z brzdového systému či z pneumatík automobilov. Výrobcovia teda mali byť do roku 2025 nútení aplikovať na vozidlá nové komponenty, ktoré by zachytávali a merali častice z bŕzd, pneumatík a taktiež sa mal zaviesť rozšírený Onboard monitoring (diaľkové sledovanie emisií vozidla) a to v podstate na celý systém auta. Monitoroval by sa prakticky všetky časti, ktoré akokoľvek ovplyvňujú emisie. 

image

Ekológia sa predraží. Náklady na normu Euro 7 majú byť násobne vyššie než tvrdí EK​

Návrh požadoval i zníženie emisií oxidu dusnatého a oxidu dusičitého, ktoré spôsobujú smog a kyslé dažde, o 35 percent v prípade osobných áut a 56 percent pri nákladných autách a autobusoch v porovnaní s predchádzajúcimi pravidlami. Stav vypúšťaných emisií nových áut by musel byť podľa pôvodného znenia od roku 2025 a zavedenia normy Euro 7 splnený aj v extrémnych prípadoch a zároveň by sa kontroloval v priebehu životnosti áut oveľa dlhšie ako dnes a za akýchkoľvek aktuálnych podmienok.

To všetko mali automobilky splniť iba pomerne krátku dobu pred platnosťou nariadenia, ktoré má od roku 2035 obmedzovať predaj nových vozidiel v EÚ iba na tie, ktorých emisie budú nulové. To v praxi znamená vyškrtnutie spaľovacích motorov a prechod na čisto elektromobilitu.

Alternatívou sú iba modely fungujúce na takzvané „e-fuels“, teda syntetické palivá, ktoré sú emisne neutrálne. Ich cena je však dnes stále násobne vyššia než za konvenčné palivá. Niektoré značky síce zvýšili pozornosť a začínajú sa syntetickým palivám venovať vo väčšej miere, ich budúcnosť i tak zatiaľ otázna. 

Európske združenie výrobcov automobilov ACEA ešte v máji uviedlo, že podľa štúdie poradenskej spoločnosti Frontier Economics priame náklady na splnenie požiadaviek normy Euro 7 u benzínových osobných vozidiel a dodávok, vrátane nákladov na schválenie typu, investície a vybavenie, môžu dosiahnuť až 1 862 eur na vozidlo.

Európska komisia ich pritom skromne odhadovala iba na 184 eur na vozidlo. Pri autobusoch a nákladných autách mali podľa štúdie náklady predstavovať v priemere až 11 707 eur na vozidlo. Odhady komisie zároveň boli len 2 765 eur. Združenie ACEA tiež upozorňovalo, že rast cien pre firmy a spotrebiteľov, ktorí budú tieto vozidlá nakupovať, bude vo výsledku ešte o poznanie vyšší.

01 - Modified: 2023-05-24 12:16:59 - Feat.: 1 - Title: Čo nám emisnou normou Euro 7 odkazujú zelení súdruhovia 02 - Modified: 2023-05-22 21:27:10 - Feat.: 1 - Title: Osem krajín Európskej únie je proti novým emisným limitom pre autá. Zrušenie chce aj Slovensko 03 - Modified: 2023-04-14 12:39:01 - Feat.: 1 - Title: Obávaná emisná norma môže prísť neskôr. Volkswagen žiada odklad o viac ako rok 04 - Modified: 2023-03-24 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Tlak na emisie môže mať opačný efekt. Malé autá zmiznú, nahradia ich staré jazdenky, znie z Volkswagenu 05 - Modified: 2023-03-16 12:02:06 - Feat.: 1 - Title: Tisíce strán nesplniteľných emisných požiadaviek z Bruselu. Hrozí zatvorenie fabrík, varuje manažér Škody 06 - Modified: 2023-03-10 11:25:47 - Feat.: 1 - Title: Expert na elektromobily: Nič také ako zákaz spaľovacích motorov neexistuje. Diesel kúpite aj o 20 rokov
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 05 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 12:27