StoryEditor

Kauza NBS: vláda vyhlásila vojnu prezidentovi

08.06.2006, 00:00
Podľa vicepremiéra a ministra financií Ivana Mikloša súvisí odmietnutie vládneho kandidáta na post viceguvernéra centrálnej banky s tlakom Smeru a SNS. Prezident obvinenia z nátlaku odmieta.
Pokoj zbraní medzi vládou a prezidentom sa končí: prvý vážny konflikt vyvolalo rozhodnutie Ivana Gašparoviča nevymenovať kandidáta rezortu financií Vladimíra Tvarošku za viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Kabinet Mikuláša Dzurindu sa preto včera dohodol, že požiada Ústavný súd o výklad ústavných kompetencií hlavy štátu. Mala to byť len formalita, prezident nemal právo odmietnuť našu nomináciu, vyhlásil vicepremiér a minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ).
Kondrót "iba" písal
Keďže Tvaroškovu nomináciu odobrila Národná rada SR, podnet na Ústavný súd zvažuje aj zastupujúci šéf parlamentu Béla Bugár. Reakcia z Prezidentského paláca na seba nenechala dlho čakať. "Vymenovací akt prezidenta nie je možné považovať len za formálny akt. Musím posúdiť, či sú splnené podmienky. A ja som ich posudzoval," zdôraznil Gašparovič.
Mikloš však pripomína, že je to prvýkrát, keď hlava štátu nerešpektovala návrh vlády, ktorý schválil aj parlament. Aj preto označil Gašparovičov krok za veľmi nebezpečný precedens a politický ťah.
"Bol tu priamy tlak zo strany Smeru aj písomný na prezidenta, aby pána Tvarošku nevymenúval. Treba si všimnúť úzke spojenectvo SNS a Smeru a zároveň úzke väzby týchto strán na prezidenta." HN už
Hlava štátu chcela ľudí zjednocovať. Tentoraz to nevyšlo. Snímka TASR/P. Neubauer

informovali, že u prezidenta loboval aj poslanec NR SR za Smer-sociálnu demokraciu Maroš Kondrót. Ten spochybňoval odbornosť Tvarošku už na pôde parlamentu - včera potvrdil, že krátko po schválení Tvaroškovej kandidatúry poslal písomné stanovisko guvernérovi NBS Ivanovi Šramkovi aj Gašparovičovi. "Pán guvernér mi odpovedal, pán prezident ešte nie, ani si nemyslím, že musí." Kondrót však pre HN pripomenul, že s prezidentom sa nestretol. "Som prekvapený, že je z tohto takáto kauza."
Maastricht v ohrození?
Akékoľvek spájanie svojej osoby so Smerom prezident odmieta. "Čestne vyhlasujem, že som sa o tejto veci nikdy s nikým zo Smeru nerozprával." To isté potvrdil včera aj šéf sociálnych demokratov Robert Fico.
Podľa vicepremiéra Mikloša by vymenovanie Tvarošku za viceguvernéra mohlo znamenať prísnejšie hodnotenie maastrichtských kritérií. "Aj keď sa Smer k euru hlási, ale ak by bola realizovaná desatina návrhov z ich programu, tak by Slovensko nemalo šancu splniť maastrichtské kritériá, najmä čo sa týka deficitu."
Podnet vlády na Ústavný súd SR má vypracovať ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Nedostala som žiadny termín. Pôjde čím skôr, ale, samozrejme, to musí byť kvalifikované podanie, takže chvíľu to potrvá."
Vláda analyzuje aj možnosť podania na súd vo veci riadiacej odbornej praxe, keďže podľa vicepremiéra Tvaroška päťročnú riadiacu prax má. "Ak niekto spochybňuje schopnosti NBS, že tá padá na jednom človeku, je to potom veľmi zlé. Ak máme len jedného odborníka v tejto oblasti, a to je pán Tvaroška, tak je to ešte horšie," odkázal mu Gašparovič.
Guvernér podporil Tvarošku
Neúspešného kandidáta včera oficiálne podporil aj guvernér Národnej banky Ivan Šramko. "Pán Tvaroška je veľmi dobrý kandidát, odbore veľmi dobre pripravený na to, aby túto funkciu vykonávať mohol. Je to pre nás nie dobrá správa, pretože centrálna banka ako inštitúcia je usporiadaná tak, aby bola táto funkcia obsadená."
Pokiaľ by mal viceguvernér banke chýbať dlhodobo, NBS prijme vnútorné opatrenia, aby predišla negatívnym dosahom. "Od skončenia funkčného obdobia viceguvernérky Eleny Kohútikovej však banková rada riadne zasadá, vždy prijímala všetky zákony," povedal Šramko. Kompetencie viceguvernéra NBS pre menové otázky zatiaľ podľa Šramka vykonáva ďalší člen bankovej rady Karol Mrva.
O rozhodnutí prezidenta nevymenovať Tvarošku za viceguvernéra môže Ústavný súd rozhodovať dlho. V priemere trvajú tieto spory zhruba 15 mesiacov. "Zatiaľ však môže byť vymenovaný iný kandidát," vyhlásil ústavný právnik Radoslav Procházka.

Prezident verzus politici

„Je to zvláštne, že keď prezident odvolával Chmela,  tak dva týždne čakal. Tu nebol ochotný čakať ani hodinu, veľmi sa ponáhľal,“ reagoval Pavol Rusko pri svojom odvolaní z funkcie ministra hospodárstva. Ivan Gašparovič Ruskovo odvolanie komentoval, že mohlo prísť aj skôr.

„Myslím si, že je to niečo obdobné ako pri ministrovi Ruskovi. Dalo sa očakávať,že k takejto situácii dôjde,“ povedal Gašparovič po odvolaní bývalého ministra práce Ľudovíta Kaníka.

Politici majú rozdielne názory na Gašparovičovo čestné predsedníctvo v HZD. Poslanec Stanislav Janiš za vládnu SDKÚ v nedeľnej relácii STV o Päť minút dvanásť krok hlavy štátu odsúdil. „Slovensko si musí na svojho prezidenta ešte počkať,“ povedal.

01 - Modified: 2003-03-10 08:57:31 - Feat.: 0 - Title: Poliaci snívajú svoj americký sen 02 - Modified: 2003-03-10 08:58:34 - Feat.: 0 - Title: VSŽ Kovostroj skončil rok so stratou 03 - Modified: 2003-03-10 08:59:45 - Feat.: 0 - Title: Henkel Slovensko zmenil stratégiu
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 02:59