StoryEditor

Slovensko je v Bezpečnostnej rade OSN

11.10.2005, 00:00
Valné zhromaždenie OSN v New Yorku včera zvolilo Slovensko za nového nestáleho člena Bezpečnostnej rady (BR OSN) na roky 2006 - 2007. Boli sme jediným kandidátom východoeurópskej regionálnej skupiny OSN, keďže Lotyšsko od svojich ašpirácií upustilo.

Valné zhromaždenie OSN v New Yorku včera zvolilo Slovensko za nového nestáleho člena Bezpečnostnej rady (BR OSN) na roky 2006 - 2007. Boli sme jediným kandidátom východoeurópskej regionálnej skupiny OSN, keďže Lotyšsko od svojich ašpirácií upustilo. Po prvý raz sme sa o členstvo uchádzali už pred šiestimi rokmi. Na náš úkor vtedy uspela Ukrajina. Už pred hlasovaním sa očakával hladký priebeh. Podporu nám prisľúbilo 161 zo 191 členských krajín, pričom na odhlasovanie je potrebná dvojtretinová väčšina.
Reklama na štát
Slovenská diplomacia považuje rozhodnutie OSN za zvýšenie našej medzinárodnej prestíže. "Budeme môcť ovplyvňovať vývoj všade vo svete," avizuje minister zahraničných vecí Eduard Kukan (SDKÚ). Jeho štátny tajomník József Berényi (SMK) doplnil - už len to, že sme boli jediným kandidátom nášho regiónu, svedčí o kvalite našej diplomacie. "Museli sme zahraničných partnerov presviedčať, že sme momentálne najlepšie pripravení zastupovať ich v tejto inštitúcii."
Skeptická europoslankyňa
Úspech uznáva aj opozícia. Člen Zahraničného výboru NR SR Tibor Mikuš (ĽS-HZDS) ho vníma ako ocenenie našej diplomacie a úctu zo strany okolitých štátov. Súhlasí aj europoslankyňa a podpredsedníčka Smeru-SD Monika Beňová. "Na druhej strane, veľa od toho neočakávam." Podľa nej je naša diplomacia dlhodobo paralyzovaná: Nie je o nej počuť, nevystupuje aktívne pri takých témach, ako napríklad otvorenie prístupových rokovaní s Tureckom.
Nie Česko, ale Slovensko
Zahraničnopolitický analytik Ivo Samson za najdôležitejšie považuje, že sa naša krajina dostane do svetovej pozornosti. "Bude to znamenať zvýšenú prestíž nielen pre krajinu ako takú, ale aj pre jej podnikateľov a diplomatov." Ako doplnil, doteraz sme mali problém s tým, že sa o nás málo vie, odteraz budeme môcť odstrániť problémy s našim odlíšením od jazykovo príbuzných krajín ako sú Česká republika, či Slovinsko.
Do čoho ideme?
Bezpečnostná rada rozhoduje o všetkých otázkach globálneho významu. Na základe Charty OSN nesie hlavnú zodpovednosť za zachovanie medzinárodného mieru a bezpečnosti. Pri narušení mieru alebo bezpečnosti je ako jediná z orgánov OSN oprávnená prijať proti narušiteľovi donucovacie prostriedky. Zároveň je to jediný orgán, ktorý prijíma pre členské krajiny záväzné rezolúcie. Ako nestály člen Bezpečnostnej rady OSN sa v budúcom roku budeme podieľať na voľbe nového generálneho tajomníka OSN a na reformách tejto celosvetovej inštitúcie.
Pohľad na Balkán
Podľa šéfa našej diplomacie Kukana sa budeme prioritne venovať problémom západného Balkánu a východnej Európy. "Tu pôjde najmä o vývoj v bývalej Juhoslávii, na Ukrajine, v Bielorusku a v Moldavsku. Spolurozhodovať však budeme aj v agende pre Afriku a Blízky východ." Podľa Samsona sa od nás očakáva, že prinesieme expertné pohľady práve na región Balkánu, východnú Európu a strednú Áziu. "Vzhľadom na vedomosti a skúsenosti môžeme práve s našimi názormi pre tieto oblasti predstavovať pridanú hodnotu."
Africký problém
Prevažná väčšina problémov, ktoré BR OSN rieši, sa týka Afriky. Naša diplomacia pripúšťa, že v tejto oblasti môžeme mať určité rezervy. Tento problém prízvukuje aj Mikuš - v posledných rokoch došlo k redukcii našich zastupiteľstiev, čo oslabilo hospodárske a diplomatické kontakty na tomto kontinente. Berényi však pripomína, že Slovensko nedávno rozbehlo humanitárnu pomoc do viacerých afrických krajín, čo nám pomáha získavať poznatky o dianí v tejto oblasti. "Afrika pre nás znamená špeciálnu výzvu a predpokladám, že aj napriek určitým nevýhodám budeme vedieť zaujímať autonómne stanoviská k problémom čierneho kontinentu."

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Už to nie je o dlhých nohách 02 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Líbyjská škola ľudských práv 03 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Každá piata žena týraná? Každé slovo lož!
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:38