StoryEditor

Daňové kontroly budú cielenejšie

15.08.2005, 00:00
Poradenské a konzultačné spoločnosti, stavebné firmy. Ak podnikáte v niektorej z týchto oblastí, môžete sa pripraviť na zvýšenú pozornosť daňových kontrolórov.
Poradenské a konzultačné spoločnosti, stavebné firmy. Ak podnikáte v niektorej z týchto oblastí, môžete sa pripraviť na zvýšenú pozornosť daňových kontrolórov. Daňová správa predbežne vyšpecifikovala tieto činnosti ako jedny z najrizikovejších pre únik daní z príjmov. Robí analýzu priznaní dane z príjmu podnikateľov a živnostníkov, ktorá poukáže na možných daňových defraudantov.
Podozrivým sa stáva aj ten, kto je niekoľko rokov v strate. Nie je to jediné kritérium. Podľa hovorcu Daňového riaditeľstva Roberta Mervu na označenie daňovo rizikového podnikateľa bude mať vplyv niekoľko kľúčových faktorov. Pod zvýšený dohľad sa môže dostať aj podnik, ktorý má iba jedného majiteľa - konateľa a sídlo firmy je na adrese jeho trvalého bydliska. Ako dodáva Merva, na listinu sa dostanú najmä tí, ktorí budú spĺňať viacero kritérií. "Nemôžeme ich povedať všetky. Je to know-how daňovej správy," dodáva Merva. Obáva sa, že pri ich vyzradení by sa podnikatelia mohli začať správať tak, aby boli nenápadní.

Ak je v strate päť rokov
Z označených kritérií zarazil odborníkov, či iných zainteresovaných, najmä záporný hospodársky výsledok. Konateľka poradenskej spoločnosti v oblasti daní a auditu Equilibrium Radoslava Andruchová si nemyslí, že by mal byť smerodajným údajom. Jedine, ak je podnik v strate minimálne päť-šesť rokov. "Vtedy môže byť podozrivé, prečo firma investuje, keď sa jej peniaze nevracajú," mieni. Ísť spätne pri analyzovaní daňových priznaní môže byť podľa nej problém. "Kolónka s predmetom podnikania sa objavila prvýkrát v daňovom priznaní až tento rok," hovorí. Spôsobovala podnikateľom, či daňovým poradcom problémy, pretože niektorí nevedeli svoju činnosť zaradiť pod žiadnu z oblastí. Vyselektovať rizikové odvetvia podľa daňových priznaní by tak bolo podľa Andruchovej možné až o pár rokov. Znižovanie základu dane je medzi podnikateľmi bežným javom. "Praktikami, ako sa vyhnúť daniam alebo platiť čo najmenej, je nákup nehnuteľností, ale aj hnuteľného majetku od fyzických osôb-nepodnikateľov," konštatuje daňová poradkyňa Mariana Petríková.

Prečo consulting a stavebníctvo?
Zástupca poradenskej spoločnosti MH Consulting Miroslav Halmo tvrdí, že pre konzultačné spoločnosti je bežné byť v strate. Najmä prvých pár rokov podnikania. "Konzultačná spoločnosť nič nepredáva. A kým si nájde klientelu, je to pre ňu problematické obdobie," tvrdí. Ani šéf Zväzu stavebných podnikateľov Ján Majerský si nemyslí, že by stavebné firmy mali byť tie najrizikovejšie pre úniky na daniach. "Veľké firmy si to nemôžu dovoliť. Nepustí ich štruktúra podniku, účtovníctvo ani kontrolné orgány spoločnosti," konštatuje Majerský. Isté riziko však pripúšťa pri malých stavebných firmičkách či u živnostníkov, ktorých je v stavebníctve prevaha. Obaja - Halmo aj Majerský, sa pýtajú: "Prečo by malo ísť hlavne o tieto oblasti, veď pre nás zákony platia rovnako ako pre ostatných podnikateľov?"

Odsúdení za daňovú kriminalitu
  2002 2003 2004
skrátenie dane 52 79 74
neodvedenie danie 40 70 80
nezaplatenie dane 57 28 26
Zdroj: DR SR

Výška nálezov (daňové úniky)
k 30.6.2005 (v tis. Sk) r. 2004 (v tis. Sk)
3676542 8395706
Zdroj: DR SR
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 17:13