StoryEditor

Turecký ústupok Cypru je podmienečný

07.12.2006, 12:33
Autor:
SITASITA
Turecko je pripravené sprístupniť letisko a prístav Cyperskej republike. Zároveň však žiada, aby EÚ ukončila izoláciu a povolila otvorenie letiska a prístavu v tureckej Severocyperskej republike medzinárodnej doprave.

Turecko je pripravené sprístupniť letisko a prístav Cyperskej republike. Zároveň však žiada, aby Európska únia ukončila izoláciu tureckej časti cyperského ostrova a povolila otvorenie letiska a prístavu v tureckej Severocyperskej republike medzinárodnej doprave. Vo štvrtok o tom informovala turecká štátna agentúra Anatolia.
Zdroj blízky fínskemu predsedníctvu EÚ predtým informoval, že Ankara predložila kompromisný návrh v stredu. O ponuke budú diskutovať vyslanci členských krajín vo štvrtok v Bruseli, pričom nie je jasné, či turecká ponuka splní požiadavky EÚ, uviedol fínsky zdroj.
Európska komisia minulý týždeň odporučila čiastočné zastavenie prístupových rokovaní s Ankarou pre odmietanie Turecka otvoriť sa obchodu s Cyprom. V utorok sa k odporúčaniu oficiálne pripojili Nemecko a Francúzsko ako aj Fínsko, ktoré je až do konca roka predsedajúcou krajinou únie. Nemecko s Francúzskom navrhujú, aby sa proces vyjednávaní s Tureckom opätovne prehodnotil o 18 mesiacov. Tento návrh podporilo aj Grécko.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:07