StoryEditor

Zvýšenie ratingu a posilnenie koruny je reakcia investorov

18.10.2006, 09:46
Autor:
TASRTASR
Zvýšenie ratingu slovenských štátnych dlhopisov ratingovou agentúrou Moodys vníma minister financií Ján Počiatek ako veľmi pozitívne. Je to reakcia zahraničných investorov a trhov na to, ako vláda SR stabilizuje makroekonomické prostredie.

Zvýšenie ratingu slovenských štátnych dlhopisov ratingovou agentúrou Moodys Investors Service vníma minister financií Ján Počiatek ako veľmi pozitívne. Tvrdí, že je to reakcia zahraničných investorov a trhov na to, ako vláda SR stabilizuje makroekonomické prostredie.
Agentúra Moodys dnes zvýšila rating slovenských štátnych dlhopisov v domácej i cudzej mene o 1 stupeň, z A2 na A1. Výhľad je stabilný.
"Po všetkých katastrofických scenároch a vyvolávaní fóbie, ktorá bola pred voľbami, dochádza k určitému upokojeniu trhov. A to sa jednoznačne prejavilo na kurze koruny, ktorá dosiahla historicky najpevnejšiu pozíciu. A to vnímam pozitívne," reagoval pre TASR Počiatek.
V reakcii na oznámenie agentúry Moodys sa koruna posilnila o 0,3 % z 37,85 SKK/EUR na nové maximum 37,72 SKK/EUR.
Počiatek na otázku, či si nemyslí, že je to sčasti aj zásluha jeho predchodcu Ivana Mikloša uviedol, že rating je historicky najlepší aký bol, rovnako aj kurz koruny. "Sme tu momentálne my. Keď si spomenieme na to, čo predpovedali naši predchodcovia, čo sa stane, keď nastúpime, je to podľa mňa relevantné. Určite však tie fundamenty sa nedajú meniť zo dňa na deň. V každom prípade nejaký základ tu je," doplnil minister financií.
Zvýšenie ratingu a posilnenie koruny chápe poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) ako odraz dobrého ekonomického stavu Slovenska, ktorý je výsledkom realizovania reforiem za posledné štyri roky. "Výsledok reforiem priniesol svoje ovocie, ktoré sa teraz prejavuje v náraste domáceho produktu, stabilnej ekonomiky a reálnych miezd. Je to ďalší dôkaz, že ekonomika je v dobrom stave a po prvýkrát v histórii SR nebolo potrebné prijímať nepopulárne balíčky opatrení," povedal pre TASR Štefanec. Za dôležité považuje to, že k základným rozhodnutiam o budúcnosti Slovenska sa treba postaviť zodpovedne a nie "bezhlavo" míňať.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:20