StoryEditor

Gašparovič si nemyslí, že vnútropolitická situácia povedie k predčasným voľbám

26.05.2005, 15:37
Podľa neho rok pred skončením volebného obdobia by vládna koalícia mala dokončiť svoj parlamentom schválený spoločný program. "Na druhej strane ak sú tu programy, ktoré sa neplnia, a koalícia to nie je schopná, tak musí byť vôľa v parlamente rozhodnúť, že niekto iný by mal začať nový program alebo dokončiť tieto programy," dodal prezident.

Prezident Ivan Gašparovič si nemyslí, že vnútropolitická situácia po stredajšom hlasovaní o dôvere ministrovi školstva Martinovi Froncovi povedie k predčasným voľbám. "Náš parlament má také zaujímavé zloženie, že osobne neverím, aby došlo k situácii, že bude 90 a viac hlasov na to, aby sa skrátilo volebné obdobie," uviedol dnes na brífingu počas pracovnej návštevy v Košiciach.
Podľa neho rok pred skončením volebného obdobia by vládna koalícia mala dokončiť svoj parlamentom schválený spoločný program. "Na druhej strane ak sú tu programy, ktoré sa neplnia, a koalícia to nie je schopná, tak musí byť vôľa v parlamente rozhodnúť, že niekto iný by mal začať nový program alebo dokončiť tieto programy," dodal prezident. Podľa jeho názoru však situácia na Slovensku z tohto pohľadu nie je jednoznačná. "Nie je pravda, že ak by sa vymenila vláda, že by došlo ku katastrofe, ale nie je pravda ani to, že vláda za každých podmienok musí odstúpiť," poznamenal.
Na otázku, či by mal odstúpiť minister Fronc, Gašparovič reagoval konštatovaním, že v prvom rade je to vec koalície, ako sa dohodne. Ak nie je schopná sa dohodnúť, je to vec politickej strany, ktorá ho nominovala. Tá musí podľa prezidenta zvážiť, či ďalšie pôsobenie ministra, ktorý nezískal dôveru parlamentu, je pre ňu prospešné. Ak si to nevie rozhodnúť politická strana, pokračoval prezident, tak je to na osobe pána ministra. "Ja by som ale nebol rád, keby som mu mal radiť," dodal.
Prezident pripomenul, že zákon o rokovacom poriadku NR SR hovorí o možnosti spojiť vyslovenie dôvery ministrovi s tým, ak poslanec nie je spokojný s odpoveďou na svoje otázky. "Ale skutočne z legislatívy nevyplýva, že je to následok budúcej alebo potrebnej abdikácie ministra. Na druhej strane nič nebráni premiérovi, aby takýto list prezidentovi o odvolaní ministra, ktorý nemá dôveru v parlamente, predložil," dodal Gašparovič.
Minister školstva nemá po stredajšom hlasovaní dôveru Národnej rady SR. Uznesenie, ktorým mal parlament súhlasiť s jeho odpoveďou na interpeláciu a vysloviť mu dôveru, podporilo 59 zo 124 prítomných. Proti bolo 56 a deväť sa hlasovania zdržalo.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:41