StoryEditor

Mikloš: Zvýšenie príjmov ŠT dobre odhadnuté, zle použité

30.11.2006, 12:46
Autor:
TASRTASR
Zvýšenie odhadu daňových príjmov budúcoročného štátneho rozpočtu zo strany Ministerstva financií SR o 2,7 miliardy Sk je síce urobené dobre, problém je s jeho navrhovaným použitím, uviedol exminister financií Ivan Mikloš.

Zvýšenie odhadu daňových príjmov budúcoročného štátneho rozpočtu zo strany Ministerstva financií (MF) SR o 2,7 miliardy Sk je síce urobené dobre, problém je s jeho navrhovaným použitím. "Návrh na použitie týchto prostriedkov považujeme za ďalší dôkaz toho, že vláda nemá žiadnu stratégiu a že priority, ktoré zvolila, sú zlými prioritami," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda SDKÚ-DS a exminister financií Ivan Mikloš.
Dôvodom je skutočnosť, že vláda nenavrhuje použiť tieto dodatočné prostriedky na tie oblasti, ktoré sú v pôvodnom vládnom návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok podľa Mikloša nedostatočne financované. "Na kľúčové oblasti, ktorými sú vzdelávanie, veda, výskum, inovácie a rozvoj cestnej siete, ani na sociálnu oblasť nenavrhuje pridať z týchto prostriedkov nič," spresnil. Ide tak o pokračovanie stratégie prejedania, domnieva sa exminister.
Podľa Mikloša existujú zásadné rozpory medzi reálnymi krokmi súčasnej vlády a tým, čo tvrdí v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok alebo v aktualizácii Konvergenčného programu (KP) Slovenska na roky 2006 až 2010, ktorý v stredu schválila. "V obidvoch týchto zásadných dokumentoch vláda tvrdí, že prioritou je znalostná ekonomika, vzdelanie, veda, výskum a inovácie," upozornil Mikloš. Domnieva sa však, že ide o opakované zavádzanie a skutočnosť je presne opačná.
"Vláda predpokladá, že rast výdavkov do vysokých škôl zo štátneho rozpočtu bude o 2 %, popri 5,1-% celkovom raste výdavkov štátneho rozpočtu, a do regionálneho školstva taktiež len 2 %. Výdavky na vedu a výskum dokonca klesnú v roku 2007 o 8,4 %," vymenoval exminister. Bude to podľa neho znamenať, že v budúcom roku prvýkrát za posledných 5 rokov klesne podiel verejných výdavkov na hrubom domácom produkte (HDP), ktoré idú na vysoké školy a do vedy a výskumu. "Kým v roku 2002 až 2006 podiel verejných výdavkov na vysoké školy vzrástol z 0,68 % na 0,81 % HDP, v roku 2007 klesne na 0,76 % HDP," spresnil Mikloš. Výdavky na vedu a výskum, dodal, v roku 2007 klesnú medziročne z 0,47 % na 0,40 % HDP. "Aj tieto fakty svedčia o tom, že vláda nemá žiadnu rozvojovú stratégiu, že uprednostňuje okamžitú spotrebu pred investíciami do rozvoja budúcnosti. Svedčí to tiež o jej nekompetentnosti a o zle stanovených prioritách," uzavrel Mikloš.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:57