StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 06. 04. 2005

06.04.2005, 17:46
Vlada SR na svojej 126. schodzi schvalila Navrh suhrnnej spravy o realizacii Narodneho programu ochrany starsich ludi za rok 2004. Cielom predmetnej spravy je informovat vladu SR o konkretnych vystupoch realizacie zasad a principov Narodneho programu ochrany starsich ludi a podat komplexnu informaciu o sposobe, akym postupuju jednotlive rezorty, ustredne organy statnej spravy, a ostatne organizacie a institucie podielajuce sa na plneni principov a zasad vyplyvajucich z Narodneho programu ochrany starsich ludi.

NARIADENIE SÚHRNNEJ SPRÁVY O REALIZÁCII NÁRODNÉHO PROGRAMU OCHRANY STARŠÍCH ĽUDÍ ZA ROK 2004

Vláda SR na svojej 126. schôdzi prerokovala a schválila Nariadenie súhrnnej správy o realizácii Národného programu ochrany starších ľudí za rok 2004.
Cieľom Národného programu ochrany starších ľudí (ďalej len "NPOSĽ") je v rámci vládnej politiky vo vzťahu k starším ľuďom prezentovať podporu princípov OSN pre starších ľudí a zaviazať jednotlivé ústredné orgány štátnej správy SR k ich uplatňovaniu v rámci ich pôsobností.

Súhrnná správa o realizácii NPOSĽ sa dotýka nasledovných oblasti (oblasť dôchodkového zabezpečenia a zdravotnej starostlivosti sú najdôležitejšie) :

- Oblasť sociálneho zabezpečenia, zamestnanosti a rodinnej politiky
* Sociálne poistenie - I. pilier dôchodkového systému, v ktorom prišlo k zmenám zásadného charakteru :
o Nový spôsob výpočtu dôchodkov
o Nový valorizačný mechanizmus zvyšovania dôchodkových dávok
o Zásada "dôchodok alebo zárobok"
o Predčasný starobný dôchodok

Vplyv nového zákona o sociálnom poistení na priemernú výšku dávok dôchodkového poistenia a na podmienky ich poskytovania z pohľadu starších občanov sa odrazili pri dávkach ako sú starobný dôchodok, predčasný dôchodok, invalidné dôchodky, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok.

* Sociálne poistenie - II. pilier dôchodkového systému

Od 1. 1. 2005 sa súčasťou dôchodkového systému stál príspevkovo definovaný systém starobného dôchodkového sporenia. Cieľom zavedenia starobného dôchodkového sporenia je zabezpečenie dlhodobej finančnej stability dôchodkového systému, diverzifikácia rizík jednotlivých spôsobov financovania dôchodkových dávok a vytvorenie priestoru pre zvýšenie úrovne poskytovaných dôchodkových dávok v stredno a dlhodobom časovom horizonte.
Nový, dvojpilierový dôchodkový systém je povinný pre všetky fyzické osoby, ktoré neboli dôchodkovo poistené v Sociálnej poisťovni pred 1. januárom 2005 a ich prvá účasť na dôchodkovom poistení vznikne po uvedenom dátum. Fyzické osoby, ktoré boli dôchodkovo poistené v Sociálnej poisťovni pred 1. januárom 2005, sa v období od 1. januára 2005 do 30. júna 2006 budú môcť dobrovoľne rozhodnúť, či ostanú aj naďalej dôchodkovo poistené výlučne v Sociálnej poisťovni, alebo vstúpia aj do systému starobného dôchodkového sporenia.

* Sociálne poistenie - III. pilier dôchodkového systému

V rámci reformy dôchodkového systému bol nahradený systém doplnkového dôchodkového poistenia systémom doplnkového dôchodkového sporenia. Nová právna úprava, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2005, odstraňuje nedostatky predchádzajúcej právnej úpravy doplnkového dôchodkového poistenia a podstatnou mierou zvyšuje transparentnosť celého systému. Systém doplnkového dôchodkového sporenia umožňuje účasť zamestnancom, samostatne zárobkovo činným osobám a každej fyzickej osobe staršej ako 18 rokov.

- Oblasť zdravotnej starostlivosti
* Poskytovanie primárnej zdravotnej starostlivosti
* Poskytovanie špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti
* Poskytovanie ústavnej geriatrickej zdravotnej starostlivosti
* Poskytovanie ambulantnej gerontopsychiatrickej starostlivosti
* Poskytovanie ústavnej gerontopsychiatrickej starostlivosti

- Oblasť bývania

- Oblasť výchovy a vzdelávania

- Oblasť kultúry mediálnej politiky

- Oblasť daní a poplatkov

- Oblasť pôšt, dopravy a telekomunikácií

- Oblasť bezpečnosti

- Oblasť súdenej ochrany

- Oblasť obrany

- Oblasť hospodárstva

- Oblasť pôdohospodárstva

- Oblasť životného prostredia

- Oblasť informačných systémov

- Oblasť zahraničných vzťahov

Záver

Starnutie populácie je najdôležitejším fenoménom demografického vývoja v súčasnom svete a prejavuje sa svojimi dôsledkami i v podmienkach Slovenskej republiky. Demografická situácia charakterizovaná nízkou pôrodnosťou a predlžujúcou sa dĺžkou života spôsobuje starnutie populácie.
Starnutím sa mení pomer mladých a starších, veľkosť ekonomicky aktívnej populácie. Tieto zmeny nutne vedú k úprave sociálneho poistenia, vzdelávania, sociálnej a zdravotnej starostlivosti, k reforme dôchodkového zabezpečenia. Uvedené kroky sledujú zlepšenie postavenia nielen mladších, ale predovšetkým starších ľudí v spoločnosti a nabádajú k pozitívnemu a vývojovo orientovanému pohľadu na starnutie.
V rámci opatrení NPOSĽ budú na jeho plnení participovať aj orgány miestnej samosprávy, štátnej správy, verejnoprávne inštitúcie, mimovládne organizácie a odbory.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 22:10