StoryEditor

Miliardár chce v Leviciach elektráreň

Slavomír Hatina, spolumajiteľ spoločnosti Slovintegra bude stavať elektráreň, presnejšie paroplynový cyklus. "Prioritou bude výroba elektriny no budeme predávať aj teplo," potvrdil exkluzívne Hatina v ďalšom zo série profilových rozhovorov HN.
Paroplyn bude stáť do dvoch miliárd korún a Slovintegra ho chce postaviť pri Leviciach do konca budúceho roka. Paroplynové cykly sa niekedy považujú za vhodnú alternatívu k jadrovým elektrárňam, energiu však vyrábajú zo spaľovania plynu. Sú tak ekologickejšie než klasické tepelné elektrárne a ponúkajú špičkovú energiu potrebnú na regulovanie prenosovej sústavy.
Výhodou paroplynu je, že sa dá vybudovať za dva roky a jeho stavba je v porovnaní s iným typom elektrární lacnejšia. Výhodnosť paroplynových cyklov však v posledných rokoch klesá, keďže cena plynu ide hore ruka v ruke s ropou. Produkcia väčšieho paroplynu je taká vysoká, že na jeho "uživenie" je potrebný odberateľ veľkosti krajského mesta.
Slovintegra financuje stavbu paroplynu nielen z bankových úverov, ale aj z peňazí, ktoré zinkasovala za akcie MOL-u a predtým Slovnaftu. Okrem paroplynu sa chystá stavať aj súkromnú nemocnicu v Petržalke. "Projekt si vyžiada 500 až 600 miliónov korún," tvrdí Hatina .

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 11:36