StoryEditor

Politici žiadajú Pittnerovu hlavu

22.05.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Premiér by mal vymeniť šéfa SIS Ladislava Pittnera. V diskusnej relácii STV sa na tom včera zhodli podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič a šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Pittner je podľa oboch poslancov politicky zodpovedný za prípad vyšetrovania vysoko postavených príslušníkov SIS kvôli manipulácii s bezpečnostnými previerkami Národného bezpečnostného úradu. "V takýchto kauzách v zahraničí hneď padajú hlavy," upozornil Čaplovič. "Premiér by mal konať, urobiť poriadok a namiesto pána Pittnera tam dať človeka, ktorý zabezpečí činnosť SIS podľa zákona," dodal Bárdos. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar povedal, že po odvolaní zodpovedných ich treba nahradiť iba zástupcami. Tvrdí, že riadne personálne zmeny v tajnej službe treba urobiť až po voľbách.

Na poslaneckom "koberci"
Parlamentný výbor na kontrolu činnosti SIS sa bude tento týždeň zaoberať manipuláciami s previerkami NBÚ. Účasť po osobnom stretnutí s predsedom výboru Viliamom Soboňom potvrdil riaditeľ tajnej služby Pittner. Soboňa očakáva, že jeho pozvanie akceptuje aj premiér Mikuláš Dzurinda i zástupca polície vyšetrujúci celý prípad. "Je to vážny problém pre Slovensko, ktorý môže od podstaty zmeniť spravodajskú službu i bezpečnostný úrad. Ak by sa celá kauza potvrdila, mohla by mať aj medzinárodný dosah," povedal Soboňa.

Korupcia na najvyššej úrovni

Polícia vyšetruje tajnú službu i bezpečnostný úrad pre podozrenia z korupcie a vydierania. Má ísť o údajnú manipuláciu s previerkami priemyselnej bezpečnosti pre súkromné firmy. Príslušníci SIS mali údajne komplikovať situáciu bezproblémovým uchádzačom a, naopak, pomáhať tým, ktorí mali s previerkou problém. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa, úplatkárstva a vydierania. Podľa medializovaných informácií sú v kauze zapletení vysokí funkcionári oboch inštitúcií -- v SIS sú podozriví šéf kontrarozviedky a jeho zástupca. V NBÚ to má byť bývalý riaditeľ sekcie priemyselnej bezpečnosti, ktorý sa neskôr stal zástupcom riaditeľa.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:52