StoryEditor

Dôchodcovia zaplatia za plyn menej

19.04.2007, 16:07
Lacnejší plyn pre ľudí starších ako 65 rokov. Tak znie dohoda premiéra Roberta Fica a Slovenského plynárenského priemyslu. Plynárne dajú približne 120 miliónov ročne na zľavy pre seniorov.
aktualizované

Dôchodcovia mladší ako 65 rokov alebo invalidní dôchodcovia nárok na zľavu nemajú.

Od 1. júla by mali vzniknúť dve nové tarify pre starých ľudí odoberajúcich dnes plyn v kategóriách D2 a D3 - ide hlavne o ľudí, ktorí plyn využívajú plyn na ohrev teplej vody a na kúrenie v menších domoch. "Zvýhodnenie vo výške 600 korún za rok (t.j. 50 slovenských korún mesačne) by malo byť podľa návrhu premietnuté do zníženej fixnej mesačnej sadzby, povedala hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu Dana Kršáková. Podľa prepočtov plynárov by to podľa výšky spotreby mohlo pre seniorov znamenať zľavu 1 až 14 percent z konečnej ceny.

Symbolická zľava
"Ľudia nad 65 rokov patria k tradičnej skupine voličov vládnej koalície. Päťdesiat korún je skutočne len o symbolike, ale môže to viesť z pozitívnejšiemu imidžu strany Smer-SD, hovorí politológ Peter Horváth.
Premiér dnes zverejnil informáciu o pripravovanej dohode náhle, keď ešte nie sú spracované definitívne podrobnosti. Pritom len tento pondelok sa v denníku Pravda objavil hlas štátneho tajomníka ministerstva financií Františka Palka, že vianočné prémie pre dôchodcov tento rok ešte nie sú isté.
"Napriek negatívnym trendom ako stúpajúce ceny ropy a nízka spotreba počas zimy veríme, že monopoly stále majú rezervy," vysvetľoval Fico. Zľava sa podľa neho týka asi 200-tisíc odberateľov plynu. Dôchodcov je pritom na Slovensku zhruba 1,2 milióna. Tí, ktorí na vykurovanie využívajú iný druh energie, žiadnu zľavu nedostanú. Fico však sľubuje ďalšie kolo bojov s energetickými firmami. "Chystáme sa na pomerne intentzívny dialóg, aj pokiaľ ide o ceny benzínu, vyhlásil.

O lacnejšej elektrine zataľ nehovorili
Spoločnosti distribujúce elektrinu vraj zatiaľ vláda neoslovila. Odlivu zákazníkov kvôli "plynovej zľave sa neobávajú. "Náklady na prestavenie systému z elektriny na plyn sú pomerne vysoké, nepredpokladám, že sa niekto rozhodne pre zmenu kvôli 50-korunovému benefitu, hovorí Ján Orlovský zo Západoslovenskej energetiky.
Ako pripomenul, energetické firmy navrhovali zriadenie fondu na pomoc sociálne slabším už počas vlaňajších rokovaní o cenách energií. Vláda to vtedy odmietla s tým, že nejde o systémový krok. Fondy pritom mali byť adresnejšie - nemali prispievať ľuďom podľa veku, ale sociálneho statusu.
Zľavy, dnes sa hovorí o približne 120 miliónoch, sa odzrkadlia priamo v tržbách Slovenského plynárenského priemyslu. Znamená to, že seniorom prispejeme všetci sumou okolo 70 miliónov - približne 20 miliónov zo spomínanej sumy by tvorila daň z príjmov a 50 miliónov vyplatené dividendy do štátneho rozpočtu.
Mnoho ľudí sa pravdepodobne bude snažiť využiť takéto zľavy, viacgeneračné domácnosti napríklad prepíšu účty na najstaršieho člena domácnosti. "Dopracovávame detaily, aby bol systém funkčný, vysvetlila Kršáková. Na regulačný úrad by sa mal návrh na zmenu cien dostať do konca apríla.

ANKETASúhlasíte, aby dôchodcovia platili za plyn menej ako ostatní? Áno 35 (45%) Nie 42 (55%) Hlasovalo 77 ľudí, aj vy
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:44