StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 06. 04. 2005

06.04.2005, 17:46
Vlada SR na svojej 126. schodzi schvalila Navrh systemu podory euroregionalnych aktivit na roky 2005 a 2006. Cielom schvaleneho materialu je podporovanie projektov na zintenzivnenie cezhranicnej spoluprace a zarovne prehlbenie spoluprace s vyssimi uzemnymi celkami a regionalnymi rozvojovymi agenturami v Integrovanej sieti regionalnych rozvojovych agentur a podporovanie zakladnej administrativno-organizacnej funckie euroregionalnych zdruzeni v SR. Realizacia tohto systemu ma prispiet k lepsej pripravenosti cezhranicnych struktur na efektivne cerpanie domacich a zahranicnych financnych zdrojov.

NÁVRH SYSTÉMU PODPORY EUROREGIONÁLNYCH AKTIVÍT NA ROKY 2005 A 2006

Vláda SR na svojej 126. schôdzi prerokovala a schválila Návrh systému podpory euroregionálnych aktivít na roky 2005 a 2006.
So vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie sa otvorili nové možnosti pre naše regióny a euroregióny. Vláda Slovenskej republiky vo svojom programovom vyhlásení definovala, že vytvorí lepšie podmienky pre národnú, cezhraničnú a medzinárodnú spoluprácu na úrovni obcí, mikroregiónov a vyšších územných celkov a podporí posilnenie cezhraničných a interregionálnych väzieb. Euroregióny v prihraničných oblastiach Slovenska sa postupne vytvárali od roku 1993 s cieľom nadviazať užšiu cezhraničnú spoluprácu a eliminovať rozdiely v prihraničnom území.
Na základe uznesenia vlády SR č. 473/2003 k systému podpory euroregionálnych aktivít na roky 2003 a 2004 (SPERA 2003-2004) Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR SR) vyčlenilo 18 mil. Sk na podporu euroregionálnych aktivít. Z týchto finančných prostriedkov MVRR SR podporilo projekty predložené jednotlivými euroregionálnymi združeniami v dvoch oblastiach:
- Príprava podkladových dokumentov pre investičné projekty na území euroregiónov podporené z domácich a zahraničných fondov.
- Aktivity zamerané na podporu posilnenia rozvojového potenciálu prihraničných regiónov.

V oblasti prípravy podkladových dokumentov pre investičné projekty za rok 2003 a 2004 sa realizovalo 36 projektov s celkovou štátnou dotáciou 12 132 840 Sk.
V oblasti aktivít zameraných na podporu posilnenia rozvojového potenciálu prihraničných regiónov sa realizovalo 30 projektov s celkovou štátnou dotáciou 5 867 160 Sk.
Celková výška vlastných zdrojov prijímateľov v zmysle projektov podporujúcich euroregionálne aktivity v rokoch 2003 a 2004 predstavovala 2 172 568 Sk.

Návrh systému podpory euroregionálnych aktivít na roky 2005 a 2006

Z rozpočtovej kapitoly MVRR SR na rok 2005 je vyčlenených 9 mil. Sk na systém podpory euroregionálnych aktivít. Z týchto finančných prostriedkov MVRR SR navrhuje podporiť dve nasledovné oblasti:
- Projekty zamerané na zintenzívnenie cezhraničnej spolupráce a zároveň na podporu prehĺbenia spolupráce s vyššími územnými celkami a s členom/členmi IS RRA. Cieľom tejto oblasti je podpora projektov na zintenzívnenie cezhraničnej spolupráce a zároveň prehĺbenia spolupráce s vyššími územnými celkami a regionálnymi rozvojovými agentúrami v Integrovanej sieti regionálnych rozvojových agentúr.

- Podpora činnosti regionálnych združení. Cieľom podpory činnosti regionálnych združení je podporiť základnú administratívno-organizačnú funkciu euroregionálnych združení v Slovenskej republike.

Podpora činnosti regionálneho združenia - slovenskej časti štruktúry euroregiónu - sa uskutočňuje formou príspevku z rozpočtu MVRR SR. Právny vzťah medzi MVRR SR a regionálnym združením je založený na zmluvnom základe podpísaním Zmluvy o poskytnutí podpory na činnosť regionálneho združenia. Zmluva sa podpisuje po odsúhlasení ročného plánu činnosti regionálneho združenia a podpisuje sa na obdobie 1 kalendárneho roka.

Žiadatelia systému podpory euroregionálnych aktivít

Žiadateľom v systéme podpory euroregionálnych aktivít môže byť euroregionálne združenie zaregistrované na území Slovenskej republiky, ktoré sa zúčastnilo v systéme podpory euroregionálnych aktivít v nadväznosti na uznesenia vlády SR č. 986/2001 a č. 473/2003.

Žiadatelia systému podpory euroregionálnych aktivít:
* Regionálne združenie Váh - Dunaj - Ipeľ ( Euroregión Váh - Dunaj - Ipeľ)
* Regionálne združenie Záhorie (Euroregión Pomoravie)
* Región Beskydy (Euroregión Beskydy)
* Ipeľský Euroregión (Ipeľ - Ipoly Euroregión)
* Región Biele Karpaty (Euroregión Bílé-Biele Karpaty)
* Región Neogradiensis (Euroregión Neogradiensis)
* Podunajsko-Dolnovažské regionálne združenie (Euroregión Podunajského Trojspolku)
* Región Tatry (Euroregión Tatry)
* Únia Slanej a Rimavy (Euroregión Slaná-Rimava)
* Región Karpaty (Karpatský Euroregión)
* Euroregión Kras (Euroregión Kras)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 12:59