StoryEditor

Slovensko prežilo drámu vo vzduchu

17.08.2006, 00:00
Nad našim územím sa včera odohral incident, ktorý pripomínal zásah proti lietadlu s teroristami na palube. Slovenský vzdušný priestor narušilo podozrivé dopravné lietadlo, ktoré našim orgánom neohlásilo prílet a nekomunikovalo s pozemnou kontrolou.

Nad našim územím sa včera odohral incident, ktorý pripomínal zásah proti lietadlu s teroristami na palube. Slovenský vzdušný priestor narušilo podozrivé dopravné lietadlo, ktoré našim orgánom neohlásilo prílet a nekomunikovalo s pozemnou kontrolou. Proti "cudzincovi" musela dokonca zasahovať armádna stíhačka Mig-29. "Náš stíhač ho sledoval, až kým lietadlo neopustilo naše územie," vyhlásil minister obrany František Kašický.
Stíhačka bola vo vzduchu do šiestich minút - Slováci tak reagovali na pokyn centra vzdušných operácií NATO. Civilné lietadlo Boeing 757 letelo z nemeckého Lipska do bulharského Burgasu, dodržiavalo kurz, nemenilo smer ani výšku letu, neohrozovalo ani strategické objekty štátu. "Neboli sme preto nútení zasahovať proti nemu ako narušiteľovi," povedal pre HN hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.
Minister obrany môže od februára rozhodnúť aj o zostrelení podozrivého lietadla. "Nedošlo to do fázy, aby sa muselo takto rozhodovať," dodal Vanga. Minister však pripustil, že ak by bol raz postavený pred takéto závažné rozhodnutie a mal by dostatok informácií, určite by neváhal. Naša armáda mala celý čas cudzie lietadlo pod kontrolou, na hraniciach si ho "prevzali" Maďari. Pitol lietadla nemeckej spoločnosti Condor Flug Dienst sa neprihlásil už počas preletu nad Českom, komunikácia viazla aj v Maďarsku. Prvý kontakt s letiskom nadviazal až v Rumunsku. Kašický tvrdí, že podľa všetkého išlo o zlyhanie pilota. Celý prípad sa bude vyšetrovať. "Príčin môže byť viac. Od technickej poruchy cez nepriaznivé meteorologické podmienky až po chybu pilota," tvrdí Vanga. Nemecké lietadlo prevážalo dovolenkárov do Bulharska.
Vzdušný incident sa stal paradoxne iba deň po tom, čo armáda na letisku Sliač nacvičovala zásah proti neznámemu narušiteľovi. Podľa ministra je dôkazom, že armáda je schopná zasiahnuť účinne a včas.

Už štvrtý tohtoročný prípad
Slovenské "nebo" tento rok narušili lietadlá už štyrikrát. Včerajší prípad má však jeden primát - počas celého preletu sa nedarilo nadviazať kontakt s pilotom. "V predchádzajúcich prípadoch došlo tiež k strate spojenia, tá však bola ešte nad naším územím vždy nadviazaná, čím sa hneď vysvetlilo, že nešlo o zámerné narušenie vzdušného priestoru," povedal hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 08:33