StoryEditor

Blaira čaká slovenská dilema

Slovensko dnes prvýkrát v histórii navštívi jeden z najvplyvnejších ľudí sveta - britský premiér Tony Blair. Politik, ktorý chváli reformný a zahraničnopolitický ťah predsedu slovenskej vlády Mikuláša Dzurindu.

Slovensko dnes prvýkrát v histórii navštívi jeden z najvplyvnejších ľudí sveta - britský premiér Tony Blair. Politik, ktorý chváli reformný a zahraničnopolitický ťah predsedu slovenskej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ). Ale aj politik, ktorého s lídrom najsilnejšej slovenskej opozičnej strany Smer Robertom Ficom spája rovnaká politická ideológia - tzv. tretia cesta. Ku komu bude mať Blair na Slovensku bližšie? "Je to dilema," poznamenal pre HN analytik Ivo Samson zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Spája ich Irak
V Dzurindovi našiel Blair kľúčového partnera na medzinárodnej scéne. "Prichádza za ním ako za spojencom v otázke, ktorá ho teraz vo Veľkej Británii najviac tlačí - a to angažmán britských vojakov v Iraku," pripomína Samson. Blair pozorne sleduje aj vládne reformy na Slovensku. "Chváli ich ako dobrý experiment a čaká na ich výsledok." Dzurindova SDKÚ sympatie opätuje.
Podľa hovorcu strany Martina Maťka má Dzurinda s Blairom "veľmi dobré osobné a priateľské" vzťahy. "V domácej politike hodnotíme pozitívne najmä jeho dôraz na vzdelávanie a reformu školského systému, v európskej politike ho hodnotíme pozitívne pre presadzovanie potrebných reforiem v rámci EÚ," dodáva hovorca SDKÚ. Dzurinda vlani označil Blaira za najväčšieho reformátora v Európe.

Na spoločnej ceste
Fico hovoril o Blairovi ako o svojom vzore. Britského premiéra si získal, keď stavil na myšlienku tzv. tretej cesty. "Tým tak trochu rehabilitoval Blairov koncept v očiach britských voličov, ktorí už postupne nadobúdali skepsu voči nejakej možnosti tretej cesty," tvrdí Samson.

Čo spája Blaira s Ficom
- Blair zaviedol pojem Tretia cestu, tento pojem využíva aj Fico
- politické ambície už v mladom veku
- podľa internetovej stránky svetových socialistov je Blair spolu s Gerhardom Schröderom Ficov vzor

Čo spája Blaira s Dzurindom
- obaja sú predsedovia vlád, ktorých strany sú práve pri moci
- obaja podporujú silnú pozíciu NATO a takmer neohraničené partnerstvo s USA
- trhovo-orientovaná pravicová politika

Reformy či silný štát? Blaira čaká...
Ficov Smer označuje Blaira za charizmatického vodcu. "Už tretie volebné obdobie vedie Veľkú Britániu k prosperite," dodáva podpredseda najsilnejšej slovenskej opozičnej strany Pavol Paška. Na Blairových labouristoch ich inšpiruje vízia budovania novej krajiny. "Aj Smer po dvoch volebných obdobiach pravicovej vlády prichádza práve s myšlienkou nového, progresívneho, sociálneho Slovenska," tvrdí Paška.

Bez volebných signálov
S Dzurindom sa britský premiér stretne v rámci oficiálneho programu návštevy SR. Fico plánuje počas Blairovho programu v strednej Európe neformálne stretnutie. "Budú hovoriť o vývoji na Slovensku a v strednej Európe," naznačil Paška. Jasné predvolebné signály však od neho slovenskí politici nemôžu očakávať. "Blair sa bude snažiť podporiť vládu, jej reformy. Nepôjde o predvolebnú agitáciu. Nemyslím si ani, že sa bude miešať do vnútornej politiky a nejakým spôsobom zasahovať do predvolebného boja. To nikdy nerobil," povedal v rozhovore pre HN politológ na britskej univerzite v Oxforde Jan Zielonka.

01 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v Obchodnom zákonníku 02 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príťažlivý Innsbruck 03 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K opatreniam vlády prináleží aj odborná diskusia
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 01:54