StoryEditor

USA tvrdia, že na vývoj po vojne v Iraku sa dostatočne pripravovali

13.06.2005, 13:03
Biely dom vyjadril nesúhlas s mediálnymi informáciami o memorande britského premiéra Tonyho Blaira z doby osem mesiacov pred inváziou v Iraku, v ktorom údajne britská strana vyjadruje obavy z možnej dlhotrvajúcej okupácie a z nedostatočnej pripravenosti americkej armády na tento scenár.

Biely dom v nedeľu konštatoval, že USA sa pred vojnou v Iraku "dôsledne" venovali plánom ohľadne vývoja po skončení vojnových operácií.
Vyjadril tiež nesúhlas s mediálnymi informáciami o memorande britského premiéra Tonyho Blaira z doby osem mesiacov pred inváziou v Iraku, v ktorom údajne britská strana vyjadruje obavy z možnej dlhotrvajúcej okupácie a z nedostatočnej pripravenosti americkej armády na tento scenár.
Ako vo svojom nedeľňajšom vydaní informoval denník Washington Post, americké ozbrojené sily sa nepripravovali dostatočne na "dlhotrvajúcu a nákladnú" povojnovú okupáciu Iraku.
"Nesúhlasíme s takýmto charakterizovaním (memoranda). Naše plánovanie bolo na dostatočnej úrovni," uviedol v tejto súvislosti predstaviteľ Bieleho domu David Almacy.
"A čo je ešte dôležitejšie, memorandum, o ktorom je reč, bolo napísané osem mesiacov pred začiatkom vojny - v čase, ktorý potom nasledoval, prebiehalo dôkladné plánovanie ohľadne povojnového vývoja," povedal Almacy.
Ako vyplýva z memoranda, britskí predstavitelia nadobudli presvedčenie, že administratíva prezidenta Georgea W. Busha je už pevne rozhodnutá ísť do vojny, avšak "málo premýšľa" o situácii po skončení vojnových operácií, píše Washington Post.
Blairova kancelária napísala osemstránkové posolstvo 21. júla 2002 v rámci prípravy stretnutia ministerského predsedu s bezpečnostnými predstaviteľmi, ktoré sa malo uskutočniť o dva dni neskôr na Downing Street.
V memorande sa uvádza, že povojnová okupácia Iraku by sa mohla zmeniť na dlhotrvajúcu a nákladnú obnovu vojnou zničenej krajiny.
Biely dom nesúhlasí s tvrdeniami o nedostatočnej príprave. "Niektoré z vecí, na ktoré sme boli pripravení, sa nestali, ako napríklad veľký počet utečencov, ktorí by potrebovali humanitárnu pomoc. A niektoré ďalšie sme neočakávali - napríklad veľký počet príslušníkov režimu, ktorí utiekli z bojového poľa, ale neskôr sa vrátili," povedal Almacy.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 08:44