StoryEditor

Firmy zabúdajú na špinavé peniaze

02.02.2006, 23:00
Boj proti praniu špinavých peňazí komplikujú úradom mnohé firmy, ktoré nenahlasujú podozrivé transakcie svojich klientov. Polícii majú už od roku 2001 zo zákona pomáhať banky, predajcovia áut, audítori, exekútori alebo realitné kancelárie hláseniami o neobvyklých obchodných operáciách.
Boj proti praniu špinavých peňazí komplikujú úradom mnohé firmy, ktoré nenahlasujú podozrivé transakcie svojich klientov. Polícii majú už od roku 2001 zo zákona pomáhať banky, predajcovia áut, audítori, exekútori alebo realitné kancelárie hláseniami o neobvyklých obchodných operáciách. Oznamovacia povinnosť vzniká pri prevode aspoň 15-tisíc eur, čiže zhruba 570-tisíc korún.
Mnohé z firiem o povinnom informovaní polície vôbec netušia. "Vedel som, že túto povinnosť majú banky, ale že tam patríme aj my, som sa dozvedel až teraz," povedal obchodný riaditeľ autosalóna zo severného Slovenska, ktorý nechcel byť menovaný. Viacerí "zábudlivci" na to už doplatili. Vlani dostalo 35 z približne stovky kontrolovaných firiem od finančnej polície pokuty dohromady za 4,2 milióna korún.

Porsche pod pultom
Firmy sa často o svojej povinnosti dozvedia až pri návšteve kontrolórov. "Ak chcú v tejto oblasti pracovať musia poznať legislatívu. Je to rovnaké, ako keby neplatili dane," povedal šéf spravodajskej jednotky finančnej polície Jozef Greguš.
Povinné subjekty musia mať nielen manuál, ako predchádzať legalizácii, zaškolených zamestnancov, ale aj špecialistu na prevenciu proti praniu špinavých peňazí. "Nie je možné, aby niekto prišiel do autosalónu, položil na stôl 4,5 milióna a odviezol si svoje Porsche Cayenne," upozornil Greguš. Majiteľ autosalónu musí takéhoto zákazníka identifikovať a nahlásiť transakciu finančnej polícii. "Nie je obvyklé, aby si niekto nosil v kufríku takú vysokú sumu," poznamenal Greguš. Ak je toho viac, mal by mať predajca aj špecializovaný program na sledovanie podobných operácií.

Návšteva o exekútora
Banky sú v tomto smere najlepšie vybavené vďaka svojim softvérom. Napriek tomu dostali najvyššie pokuty za nedodržiavanie ohlasovacej povinnosti. Sankcie sa totiž odvíjajú aj od obratu a predmetu činnosti. "Problém je v tom, že im utečie nejaká operácia, ktorá jednoznačne vykazuje znaky neobvyklosti a zistí sa to až pri kontrole," dodal Greguš.
Výkonný riaditeľ Asociácie bánk Slovenska Ladislav Unčovský hovorí, že detaily o kritériách podozrivých transakcií žiadna banka nezverejňuje - inak by mohla varovať prípadných páchateľov. "Týka sa to však najmä operácií, pri ktorých na účet, kde bolo dovtedy málo pohybov, príde zrazu vysoká suma a na druhý deň ju niekto vyberie cash."

Najčastejšie "práčky špinavých peňazí":
- poradenské služby
- reklamné agentúry
- cenné papiere, akcie
- športové kluby
- reštaurácie, pizzerie a zábavné podniky
zdroj: HN

Pokuty od finančnej polície:
rok počet kontrol pokuta
2001 1 žiadna pokuta
2002 25 800-tisíc Sk 
2003 23 vyše 1,6 milióna Sk
2004 70 vyše 2,4 milióna Sk
2005 97 4,2 milióna Sk
zdroj: Spravodajská jednotka finančnej polície
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 23:02