StoryEditor

Siemens. Aféra vedie aj k nám

Koncern Siemens mal na Slovensku v druhej polovici 90. rokov rozdávať úplatky. Na výsluchu v Mníchove to začiatkom týždňa vyšetrovateľom povedal jeho dočasne prepustený manažér Michael Kutschenreuter.

Koncern Siemens mal na Slovensku v druhej polovici 90. rokov rozdávať úplatky. Na výsluchu v Mníchove to začiatkom týždňa vyšetrovateľom povedal jeho dočasne prepustený manažér Michael Kutschenreuter. Podľa denníka Wall Street Journal Europe dodal, že bol svedkom "platenia úplatkov za energetické projekty v Rusku a na Slovensku".
Slovenské zastúpenie Siemensu sa ku kauze vyjadriť nemôže, materská centrála v Mníchove však včera Kutschenreuterovo svedectvo poprela. Úrad boja proti korupcii v Bratislave oznámil, že v tejto veci zatiaľ nevedie žiadne vyšetrovanie.
Korupcia za miliardy
Vyšetrovanie kauzy sa začalo pred niekoľkými rokmi, no na obrátkach nabralo vlani v novembri. Vtedy asi dvesto nemeckých policajtov prehľadalo 30 bytov a kancelárií zamestnancov Siemensu, kde zabavili približne 36-tisíc dokumentov. Koncern mal dať na úplatky 420 miliónov eur, čiže takmer 15 miliárd korún.
Ďalšia rana pre imidž
Problém s korupčnou aférou u nás už Siemens raz mal, a to cez svoju dcérsku firmu. V kauze údajného podplácania pri dodávke informačného systému pre Štátnu pokladnicu sa v júli 2001 objavili správy, že konateľ spoločnosti Siemens Business Services Peter Prónay ponúkol predsedovi výberovej komisie ministerstva financií Danielovi Ferjančekovi jeden a 1,5 milióna korún za hlasovanie v prospech jeho firmy a ďalších dva a pol milióna, ak presvedčí aj iného člena komisie. Súd Prónaya vo februári 2004 oslobodil.
Siemens má na Slovensku 13 dcérskych firiem, ktoré mali za finančný rok končiaci sa 30. septembrom obrat zhruba 33 miliárd korún.

FAKTY O SLOVENSKOM SIEMENSE
ˇ Energetická divízia firmy u nás podniká od roku 1997
ˇ V inkriminovanom čase firma napríklad inštalovala riadiaci systém pre atómovú elektráreň v Mochovciach, alebo dodávala zariadenie do elektrárne II. paroplynového cyklu
ˇ Spoločnosť sa podieľala aj na projekte verejného osvetlenia v Bratislave

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dotyk s prírodou
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 20:22