StoryEditor

Slováci chcú luxusné vianočné stromčeky

05.12.2005, 23:00
Zatiaľ čo lesníkom z roka na rok klesá predaj živých vianočných stromčekov, drobní pestovatelia luxusných okrasných stromčekov, ako je smrek pichľavý či jedľa biela, sa radujú.

Zatiaľ čo lesníkom z roka na rok klesá predaj živých vianočných stromčekov, drobní pestovatelia luxusných okrasných stromčekov, ako je smrek pichľavý či jedľa biela, sa radujú. Napríklad Jozef Gaduš z Levoče tvrdí, že kým po iné roky musel predávať svoju produkciu vianočných ihličňanov obchodným partnerom, v tomto roku dokáže predať všetkých zhruba tisíc dopestovaných stromčekov sám. Ich ceny sú pritom oproti tradičným smrečkom dvojnásobné.
Konkurenciu týchto pestovateľov pociťujú aj štátne lesy. Za posledné tri roky im klesol predaj stromčekov z lesných škôlok približne o štvrtinu. Preto aj Lesy SR pred časom začali s plantážovým pestovaním vianočných stromčekov. Ich plantáže majú zatiaľ necelých 11 hektárov, no prvá tisícka stromčekov z nich by sa mala dostať už na tohtoročný vianočný trh. "Chceme pestovateľské plochy rozšíriť o ďalších 15 až 20 hektárov," povedal špecialista štátneho podniku Rudolf Bruchánik. Najväčším problémom s ich rozšírením sú podľa neho zlodeji. Tí podľa odhadov Lesom SR spôsobuju ročne škody okolo stotisíc korún.
Obchodné reťazce už niekoľko rokov prichádzajú s bohatou ponukou živých vianočných stromčekov z dovozu. Baumax už v týchto dňoch začal s predajom jedličiek. Tesco podľa hovorkyne Oľgy Hrnčiarovej začne vo veľkom predávať stromčeky o niekoľko dní. "Budú to jedle, borovice a smreky dovezené z Dánska a Nemecka, ale aj stromčeky domácej proveniencie," dodala.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:38