StoryEditor

Skratku .sk spravuje súkromná firma

07.01.2007, 23:00

Unikátna internetová doména Slovenska .sk je v rukách súkromnej firmy SK-Nic bez reálnej kontroly štátu. Je to výsledok zmluvy, ktorú bez výberového konania podpísal 5. júna odstupujúci minister dopravy Pavol Prokopovič. "Podpisoval som ich niekoľko denne, vždy však s podpisom sekčných šéfov," povedal.
S takouto formou správy domény nesúhlasia ani odborníci z IT sektora. Vo svete sa viac osvedčil princíp neziskovosti, kde tržby za domény zväčša iba kryjú náklady prevádzkovateľov, tvrdia IT firmy.
Doména .sk sa spoplatňuje od roku 2003, dovtedy bola poskytovaná zadarmo. V čase skomerčnenia prevádzky sa o jej správu usilovali viaceré spoločnosti. Americká korporácia Icann, ktorá svetové internetové domény prideľuje, udelila právo na .sk firme SK-Nic. Podľa Petra Blaasa z konzultačnej firmy DLM sa tak Icann rozhodla na základe vôle štátu.
SK-Nic ročne inkasuje za 110-tisíc domén približne 66 miliónov korún bez DPH. Podľa predstaviteľov spoločnosti tieto tržby im umožňujú dosiahnuť približne dvojmiliónový zisk, ktorý plánuje celý investovať.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:38