StoryEditor

NBS zrejme sprísni menové podmienky

25.10.2005, 17:48
Autor:
TASRTASR
Pokiaľ sa nezmení ekonomické prostredie, bude sprísnenie menových podmienok potrebné. "Zdá sa nám, že menové podmienky ako celok sú uvoľnenejšie, ako by si súčasný stav ekonomiky vyžadoval," uviedla viceguvernérka Elena Kohútiková.

Pokiaľ sa nezmení ekonomické prostredie, bude sprísnenie menových podmienok potrebné. Konštatovala to Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) pri prerokovaní Situačnej správy o menovom vývoji SR za september 2005.
"Zdá sa nám, že menové podmienky ako celok sú uvoľnenejšie, ako by si súčasný stav ekonomiky vyžadoval," informovala novinárov v prestávke rokovania BR NBS viceguvernérka Elena Kohútiková. "Bude nevyhnutné, aby sa menové podmienky dostali do súladu s ekonomickým vývojom," prízvukovala. V tejto súvislosti je cieľom NBS tiež zabrániť sekundárnym efektom, ktoré súvisia s rastom cien ropy, tepla a plynu. NBS bude sledovať vývoj ekonomiky, kurzu koruny a hrozby rizík.
Guvernér NBS Ivan Šramko pripomenul, že zámerom NBS nie je plniť inflačný cieľ prostredníctvom ovplyvňovania kurzu. "Pokiaľ na trh vstupujeme, tak len v extrémnych hodnotách, o ktorých sme presvedčení, že ohrozujú plnenie našich základných cieľov," dodal guvernér.
Viceguvernérka konštatovala, že kurz koruny v súčasnosti vytvára mäkšie podmienky, ako sú pre ekonomiku potrebné. "Kurz je síce stabilný, ale ekonomika ide silnejším smerom a my určitú apreciáciu kurzu v tejto súvislosti predpokladáme," uzavrela Kohútiková.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:59