StoryEditor

Fico napadol exšéfov železníc

29.11.2006, 23:00
Vláda trvá na tom, že bývalé vedenie železničných firiem zle hospodárilo s ich peniazmi. Kabinet chce podať trestné oznámenie na bývalé vedenie nákladného prepravcu, Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia.

Vláda trvá na tom, že bývalé vedenie železničných firiem zle hospodárilo s ich peniazmi. Kabinet chce podať trestné oznámenie na bývalé vedenie nákladného prepravcu, Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia. Včera to vyhlásil premiér Robert Fico, ktorý touto úlohou poveril ministra dopravy Ľubomíra Vážneho. Dôvod? Cargo malo pod vedením nominanta SDKÚ Pavla Kužmu nevýhodne, a teda nezákonne, predať vagóny trnavskej spoločnosti Prema Trade. Vážny však povedal, že oznámenie na neznámeho páchateľa z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podá, ak k tomu "budú naplnené podmienky".
Medzi vozňami predanými za 105 miliónov korún mali byť podľa Vážneho aj také, ktoré sa dali ešte opraviť. Predstaviteľ kupujúcej Prema Trade včera HN povedal, že 80 percent z týchto 886 vozňov už zošrotovali a zvyšok firma opravuje.
Okrem toho Fico napadol aj bývalého šéfa Železníc SR Romana Veselku, ktorý mal podpísať ďalšiu nevýhodnú zmluvu tesne pred tým, ako odstúpil z funkcie. Premiér však nespresnil, o aký kontrakt išlo. Roman Veselka pre HN povedal, že "požiada o zverejnenie zmluvy, ak bude niečo konkrétne".
Podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho v čase, keď sa robil dodatok ku kúpnej zmluve na takmer 900 vozňov, už existovalo embargo na predaj majetku. "Bývalý manažment Carga asi nedodržal základné princípy zákona o verejnom obstarávaní, predal možno funkčné vozne namiesto starých a vylúčil z výberu firmu s najvyššou ponukou," povedal. Za vozne mal Prema Trade podľa Vážneho ponúknuť najprv 70 miliónov korún a následne 105 miliónov.
Ďalší ministrov problém s Pavom Kužmom: Podľa Vážneho mal predať za 112 miliónov korún ďalších 400 vozňov spoločnosti AAE Slovensko s tým, že 200 z nich si potom firma prenajala späť. Cena už mala byť podľa televízie TA3 470 miliónov. Bývalý riaditeľ Pavol Kužma sa obhájil slovami, že "prepočty spočítali viacerí ľudia v Cargu, čísla sú určite v poriadku a garantuje ich". Kužma sa včera pre HN k veci nevyjadril.
Rovnako zatiaľ mlčí aj bývalý člen Predstavenstva Carga Miroslav Dzurinda, ktorý stále vo firme pracuje. Bývalý minister dopravy Pavol Prokopovič za SDKÚ-DS, ktorej nominantmi boli Kužma aj Dzurinda, reagoval, že Ficove vyjadrenia sú "bublina, ktorou sa snaží prekryť politické nominácie do štátnych podnikov, najmä Transpetrolu." Narážal na minulotýždňové vymenovanie Júliusa Rezeša do dozornej rady slovenského ropného prepravcu.
Fico si pomýlil dátumy
Nevýhodnú zmluvu podľa Fica podpísal aj bývalý generálny riaditeľ Železníc SR Roman Veselka. Fico ju však nekonkretizoval a ani v spoločnosti nám o nej včera nevedeli povedať. "Neviem, ktorý deň pán premiér myslí, keďže som vraj niečo podpisoval 7. júla v deň môjho odchodu, pritom ja som v ŽSR skončil 27. júla. Ak bude niečo konkrétne, požiadam o zverejnenie zmluvy, o čo vlastne ide, v čom je tá ohromná nevýhodnosť," reagoval Veselka.
Jedným z riešení podľa premiéra môže byť trestné oznámenie, avšak vzhľadom na dlhé trvanie a málo výsledkov chce premiér zmeniť legislatívu. "Musíme upraviť spôsob, ako získať majetok naspäť do vlastníctva štátu. A to v prípadoch, ak zmluva bola nápadne nevýhodná alebo bola podpísaná v posledný deň funkcie. Štát musí mať v takýchto prípadoch možnosť od zmlúv odstupovať," dodal Fico.
Vláda na budúcom rokovaní podľa Fica schváli pokyn pre zástupcov štátu v predstavenstvách a dozorných radách štátnych podnikov, a to najmä pod gesciou ministerstiev dopravy a hospodárstva. Tí by mali odhaliť "tunelovanie podnikov bývalými manažérmi". Previniť sa mali tým, že presunuli sídla do drahých prenájmov v obchodných centrách, schvaľovali si vysoké odstupné, alebo tesne pred opustením funkcie podpisovali nevýhodné zmluvy so súkromnými spoločnosťami.

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 02 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 19:59