StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 28. 09. 2005

28.09.2005, 16:36
Vlada SR na svojej 146. schodzi schvalila Navrh zakona, ktorym sa meni a doplna zakon o integrovanom zachrannom systeme. Novela zakona reaguje na novoprijate vseobecne zavazne pravne predpisy, najma na zakon o zahrannej zdravotnej sluzbe a o zmene a doplnenie niektorych zakonov.

NÁVRH ZÁKONA, KTORÝM SA MENÍ A DOPĹŇA ZÁKON O INTEGROVANOM ZÁCHRANNOM SYSTÉME

Vláda SR na svojej 146. schôdzi prerokovala a schválila Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o integrovanom záchrannom systéme (ďalej IZS).
Dôvodom na predloženie novely boli zmeny súvisiacich právnych predpisov, ako aj poznatky z praxe. Novela predovšetkým spresňuje činnosť koordinačného strediska, upravuje zaradenie záchranných zložiek, napríklad preradenie Horskej záchrannej služby medzi základné záchranné zložky. Navrhuje tiež zmenu pôsobnosti Policajného zboru v integrovanom záchrannom systéme.

Povinné značenie
Autá záchranných zložiek budú musieť byť do 30. júna 2007 označené symbolom SOS 112 červenej alebo bielej farby. Povinnosť sa bude týkať vozidiel hasičov, záchranárov, horskej a banskej záchrannej služby a vozidiel kontrolných chemických laboratórií CO.
Jednotné európske číslo tiesňového volania 112 je medzinárodným symbolom vyjadrujúcim žiadosť o pomoc v rámci EÚ.

Pôsobnosť ministerstvo zdravotníctva
Do organizácie integrovaného záchranného systému sa od 1. januára 2006 zaradí aj ministerstvo zdravotníctva. Jeho úlohou bude spolupodieľať sa na zabezpečovaní odbornej prípravy a koordinácii prípravy traumatologických plánov zdravotníckych zariadení. Traumatologické plány sú nevyhnutné na zvládnutie kritických situácií, pri ktorých došlo k hromadnému ohrozenia života alebo zdravia ľudí.
Zdravotníci sú síce súčasťou IZS aj v súčasnosti, novela však formálne upresňuje pôsobnosť a povinnosti ministerstva zdravotníctva vo vzťahu k IZS.

Pôsobnosť Policajného zboru
Policajný zbor v rámci IZS zmení svoje postavenie. Mal by sa stať samostatnou zložkou (v súčasnosti je základnou záchrannou zložkou) pôsobiacou popri základných a ostatných záchranných zložkách. Reaguje sa tak na osobité úlohy, ktoré Policajný zbor plní pri poskytovaní pomoci v tiesni.
Účasť polície v mieste zásahu bude zameraná na zabezpečenie verejného poriadku, uzatvorenie priestoru či reguláciu dopravy. Útvary PZ budú svojou účasťou vytvárať podmienky pre optimálny výkon činnosti základných záchranných zložiek.

Koordinačné strediská IZS
Koordinačné strediská IZS na krajských úradoch budú povinné tri roky archivovať na elektronickom neprepisovateľnom nosiči zvukové záznamy prichádzajúcich a odchádzajúcich hovorov súvisiacich s tiesňovým volaním. Je to nevyhnutné pre prípady, kedy bude potrebné overiť správnosť postupu operátora pri vyhodnotení a zabezpečovaní pomoci v tiesni, vrátane riešenia priestupkov v zneužívaní linky tiesňového volania.
Novela tiež určuje povinnú zostavu operátorov koordinačného strediska zabezpečujúcich výkon činnosti. Budú medzi nimi zástupcovia krajského úradu, ministerstva zdravotníctva a Hasičského a záchranného zboru. Pri ohrození či krízovej situácii pribudne aj zástupca Policajného zboru, ak o to požiada krajský úrad. Takáto zostava vyplýva z frekvencie tiesňových volaní na linku 112, spomedzi ktorých prevládajú požiadavky na poskytnutie pomoci záchrannej zdravotnej služby a hasičov.
Kvôli zlepšeniu praktickej prípravy operátorov budú záchranné zložky povinné umožniť im odbornú stáž na svojich operačných a dispečerských pracoviskách.

Záver
Novela zákona o integrovanom záchrannom systéme nadobudne účinnosť 1. januára 2006.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 17:27