StoryEditor

Región Liptova má veľké možnosti na využitie geotermálnej vody a jej energie

20.05.2005, 14:20
V regióne Liptova sa nachádzajú štyri významné lokality s výskytom termálnych vôd - v Pavčinej Lehote, Liptovskej Kokave, Bešeňovej a Liptovskom Trnovci. Z nich posledné dve ich využívajú pre turistiku a kúpeľníctvo. Vybudovali aquaparky a navyše, neďaleko Bešeňovej sú kúpele Lúčky. Výdatnosť tamojších vrtov dosahuje až 41 l/s.

Na dvojdňovej III. Slovenskej geotermálnej konferencii, ktorá sa skončila dnes v Bešeňovej pri Ružomberku, to uviedol geológ Anton Remšík zo Štátneho geologického ústavu D. Štúra (ŠGÚ) v Bratislave.
V Liptovskej kotline sa v hĺbke 500 až 3000 m vyskytujú teplé vody okolo 20 až 90 stupňov Celzia. Majú vysokú mineralizáciu od 0,35 g - 5,O g/l. Uvedená lokalita je jednou zo šiestich najvýznamnejších na Slovensku. Jej výskumy v posledných rokoch dokázali, že ide o obnoviteľné zdroje. Geológovia vrtmi overili, že v regióne Liptova je asi 84 l/s termálnej vody, čo predstavuje vyše 14 MW energie. Podľa Mariána Fendeka z ŠGÚ numerický model územia ukázal, že v Liptovskej kotline sa dá odobrať ešte ďalších 152 l/s geotermálnej vody s teplotou od 27 do 70 stupňov Celzia, ktorá skrýva vyše 20 MW energie. K tomu je potrebné pripočítať 248 l/s vody s 34 MW, ktorá voľne vyteká do prírody v obciach Liptovská Štiavnica a Liptovské Sliače. Geológovia na konferencii konštatovali, že región Liptova disponuje s veľkými možnosťami na využívanie geotermálnej vody a jej energie. Konateľ spoločnosti Thermal park Bešeňová Nodari Giorgadze v tejto súvislosti uviedol, že geotermálnu vodu používajú pri ohrievaní úžitkovej a pitnej vody, na vykurovanie objektov, ako aj na vyhrievanie skleníka, kde pestujú paradajky. Tento kombinovaný spôsob využitia termálnej vody umožňuje zefektívniť investície a neustále tak skvalitňovať služby v cestovnom ruchu, dodal Giorgadze.
Celoslovenskú konferenciu o využívaní geotermálnej energie pripravila Slovenská geotermálna asociácia (SGA). Súčasťou podujatia bolo aj jej valné zhromaždenie. Asociáciu vytvorili v nadväznosti na rozvoj geotermie na Slovensku v roku 1994. Je pridruženým členom Medzinárodnej geotermálnej asociácie (IGA). Združuje pracovníkov z oblasti geologického prieskumu a výskumu a zo subjektov, ktoré využívajú geotermálnu energiu. Organizuje vedecké konferencie, semináre o využívaní geotermálnej energie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:45