StoryEditor

Klienti nebánk majú problém

20.12.2006, 23:00
Pri odškodňovaní klientov skrachovaných nebankových subjektov môže vláda Roberta Fica naraziť na generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ten v exkluzívnom rozhovore pre HN vyhlásil, že v kauze sú len "kvázi poškodení".

Pri plánovanom odškodňovaní klientov skrachovaných nebankových subjektov môže socialistická vláda Roberta Fica naraziť na generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ten totiž v exkluzívnom rozhovore pre HN vyhlásil, že v kauze nebankových subjektov nie sú poškodení, ale len "kvázi poškodení".
Každý, kto uzavrie zmluvu o tichom spoločenstve - ako to bolo v prípade klientov BMG Investu a Horizontu Slovakia - nesie podľa Trnku riziko výhry aj prehry. "Vláda, ktorá bude chcieť odškodňovať týchto kvázi poškodených, neuspeje."
Trnka zdôraznil, že neexistuje zákonný rámec pre odškodňovanie. "A ak by sa aj chcel nejakým novým zákonom vytvoriť, tak ja, ako generálny prokurátor, som povinný asi zákon v takomto znení napadnúť na Ústavnom súde. Čo, samozrejme, ak k tomu príde, spravím."
Už v minulom volebnom období Smer spolu s poslancami za KSS a ĽS-HZDS predložili návrh na čiastočné odškodnenie vkladateľov do nebánk. V parlamente však neuspeli. Finančné dôsledky vtedajšieho návrhu vyčíslili na 3,6 miliardy korún. Rezort financií zatiaľ žiadny podobný návrh nechystá - s takýmito výdavkami nepočíta ani budúcoročný rozpočet. Podľa medializovaných informácií však koalícia plánuje začať odškodňovať v roku 2008.

Odškodné za nebanky narazí na Trnku
"V každom prípade je to politická otázka, ktorá si bude vyžadovať aj politické rozhodnutia. V prípade, že k takému rozhodnutiu dôjde, budeme to musieť akceptovať," tvrdí hovorca rezortu financií Miroslav Šmál.
Potom sa podľa neho budú hľadať právne mechanizmy, ktoré ministerstvu určia, akú sumu má na odškodnenie vyčleniť a ako sa zvolí mechanizmus vyplácania. Minister spravodlivosti Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS) sa na túto tému vyjadrovať nechcel. "Ja som v rámci prípravy programového vyhlásenia vlády v časti justícia taký návrh nedával."
Čiastočné odškodnenie klientov nebankových subjektov je súčasťou programového vyhlásenia vlády a hlásia sa k nemu všetky tri koaličné strany. "Mali sme to vo volebnom programe, aj na mítingoch sme verejne deklarovali, že k čiastočnému odškodneniu pristúpime. Myslím si, že takýto návrh zákona predložený bude," tvrdí poslankyňa Smeru Jana Laššáková.
Pripustila, že bude potrebné zvážiť formuláciu takéhoto návrhu. "Musíme byť dôslední, aby nedošlo k podaniu na Ústavný súd a pozastaveniu účinnosti zákona." Podpredseda ĽS-HZDS Viliam Veteška zdôraznil, že odškodnenie je stále záujmom ľudovcov. "Fakt je taký, že práve teraz sa k príprave takéhoto návrhu nikto nezberá." Laššáková tvrdí - času je stále dosť. "Na splnenie volebného programu máme štyri roky."

Aké peniaze sú v hre
- BMG Invest a Horizont Slovakia: 4 obvinení, škoda vyše 14,5 miliardy Sk, 169 518 poškodených
- AGW: jeden obvinený, škoda asi 2,5 miliardy Sk, 26 742 poškodených
- NICK-Finance Košice: 1 obvinený, škoda asi 400 miliónov Sk, 2 100 poškodených
- GOLDFIN Invest Bratislava: 1 obvinený, škoda asi 290 miliónov Sk, 1 985 poškodených
- TRENDS Trading Slovakia: 1 obvinený, škoda vyše 367 miliónov Sk, 535 poškodených
Zdroj: MV SR

01 - Modified: 2003-04-17 08:46:35 - Feat.: 0 - Title: Viac investícií do vzdelávania
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:53