StoryEditor

Na rozpočet čaká parlament

Prekvapenie sa nekonalo. Kabinet včera potvrdil zhodu, ku ktorej v utorok dospela Koaličná rada a schválil rozdelenie 11-miliardovej rezervy na priority vlády. Je pravdepodobné, že budúci týždeň formálne odobrí celý návrh rozpočtu. V nasledujúcom roku tak bude mať vláda na míňanie k dispozícii takmer 330 miliárd korún, čo je o osem miliárd viac ako bol plán na tento rok. Deficit presiahne 60 miliárd korún.
Prekvapenie sa nekonalo. Kabinet včera potvrdil zhodu, ku ktorej v utorok dospela Koaličná rada a schválil rozdelenie 11-miliardovej rezervy na priority vlády. Je pravdepodobné, že budúci týždeň formálne odobrí celý návrh rozpočtu.
V nasledujúcom roku tak bude mať vláda na míňanie k dispozícii takmer 330 miliárd korún, čo je o osem miliárd viac ako bol plán na tento rok. Deficit presiahne 60 miliárd korún. O túto sumu budú výdavky vyššie ako príjmy. Najviac peňazí má ísť do školstva, zdravotníctva, dopravy a sociálnych vecí. Rozpočet počíta s reálnym nárastom miezd i dôchodkov. Mierne by mala klesnúť nezamestnanosť, inflácia sa udrží pod troma percentami. "Ide o rozpočet, ktorý zabezpečuje vysoký, udržateľný a zdravý ekonomický rast, vyššiu zamestnanosť a životnú úroveň," povedal včera minister financií Ivan Mikloš.
Spokojní ministri
Deficit verejných financií, kam popri štátnom rozpočte patrí napríklad aj samospráva, Sociálna poisťovňa či FNM, klesne o pol percenta na 2,9 percenta HDP. "Nepodľahli sme vo volebnom roku pokušeniu schváliť rozpočet, ktorý by bol rozhadzovačný," skonštatoval premiér Mikuláš Dzurinda. Dohode síce predchádzali vleklé rokovania koaličných partnerov, ale včera už väčšina ministrov neskrývala spokojnosť so získanými peniazmi. Istému sklamaniu sa nedokázal ubrániť iba nový minister hospodárstva Jirko Malchárek. "Je to výsledok pôsobenia na ministerstve počas dvoch predchádzajúcich rokov. Z peňazí, ktoré dostaneme, navyše budeme musieť splácať staré otvorené dlhy."
Kľúčom sú nezávislí
Kľúčom k presadeniu najdôležitejšieho zákona roka v parlamente budú už tradične hlasy časti nezávislých poslancov. Tým už minister financií Ivan Mikloš odkázal, že pre ich požiadavky už nie sú v rozpočte voľné peniaze. Napriek tomu sa poslanec NR SR Miroslav Abelovský pokúsi ešte o kompromis. "Ak nebude splnená aspoň jedna z mojich požiadaviek, mal by som problém rozpočet podporiť."
Naopak, Robert Nemcsics už považuje svoju požiadavku za vopred splnenú. Plánovaný deficit neprekročí tri percentá HDP. Paradoxne, práve ďalšie požiadavky jeho kolegov by mohli tento optimizmus schladiť. "Klziská a zimné štadióny určite nepodporím." Viacerí nezávislí nechali návrh rozpočtu bez komentára: Musíme si najprv preštudovať jeho definitívnu verziu. Väčšinou však nemienia klásť svoje požiadavky ultimatívne.
Opozičné nie
Smer-SD a ĽS-HZDS zhodne tvrdia: Rozpočet za žiadnych okolností nepodporíme, opozícia to nerobí nikde na svete. "Rozpočet vychádza z úplne iných sociálno-ekonomických podmienok ako sú naše predstavy a žiadne rokovania na tom nič nezmenia," vyhlásil podpredseda Smeru-SD Igor Šulaj. Zdržanliví zostávajú poslanci SF. Podľa podpredsedu strany Branislava Opaterného sa sústredia na to, či zníženie deficitu nie je spôsobené zvýšením príjmov, na úkor skresania výdavkov štátu. "Ak áno, tak rozpočet určite nepodporíme." Opozičnú jednotu môže naštrbiť postoj poslanca Smeru-SD Bohumila Hanzela. "Ak budem mať pocit, že je prospešný pre krajinu, tak ho podporím."

Ako by mohlo dopadnúť hlasovanie v NR SR

Podporia:
SDKÚ - 23 hlasov, KDH - 15 hlasov , SMK - 20 hlasov, Lintnerov klub - 10 hlasov, Robert Nemcsics (nezávislý)
Pravdepodobne podporia
Ladislav Polka, Miroslav Abelovský, Alexej Ivanko, Karol Džupa, Eduard Kolesár, Ján Gabriel, Ivan Šimko, Gustav Krajči
Spolu: 77

Nepodporia
Smer-SD - 27 hlasov, neistý je postoj poslanca Bohumila Hanzela, ĽS-HZDS - 22 hlasov, KSS - 9 hlasov
Pravdepodobne nepodporia:
SF-HZD - 9 hlasov, skupina okolo Pavla Ruska - 4 hlasy, Ivan Hopta, Ján Mikolaj
Spolu: 73

Niektoré požiadavky nezávislých poslancov
- Miroslav Abelovský: prostriedky na dostavbu športovej haly a rekonštrukciu múzea vo Zvolene
- Ladislav Polka: žiada riešenie právneho sporu o pozemky medzi ŽSR a mestom Turzovka. Pokiaľ nedôjde k dohode, žiada vyčleniť 50 miliónov na kúpenie pozemkov
- Alexej Ivanko: vyčlenenie prostriedkov na začatie výstavby diaľničného úseku Budimír - Vyšné Nemecké
- Gustav Krajči: financie na rýchlostnú komunikáciu Košice - Milhošť
- Ivan Šimko: dostatočné finančné zabezpečenie rezortov vnútra a obrany

Štátny rozpočet v číslach (v mld. Sk)
 

2005

2006

2007

Príjmy

257

266

311

Výdavky

319

327

351

Deficit

61,6

61,6

40,1

Zdroj: Ministerstvo financií SR

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neprehliadnite 02 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staré dobré časy 03 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čierna diera dejín 04 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP 5 05 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP 5
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:24