StoryEditor

MESA 10: separovaný zber odpadov PET fliaš je lacnejší, zálohovaný účinnejší

09.06.2005, 14:03
Separovaný zber odpadov z PET fliaš je päťkrát lacnejší, zálohovaný zber je však trikrát účinnejší. Vyplýva to zo štúdie MESA 10, ktorú dnes predstavili odbornej aj laickej verejnosti. "Je však na tvorcovi environmentálnej politiky, ktorému kritériu prisúdi väčšiu váhu.

Separovaný zber odpadov z PET fliaš je päťkrát lacnejší, zálohovaný zber je však trikrát účinnejší. Vyplýva to zo štúdie MESA 10, ktorú dnes predstavili odbornej aj laickej verejnosti. "Je však na tvorcovi environmentálnej politiky, ktorému kritériu prisúdi väčšiu váhu. Ak uprednostní environmentálne ciele, tak sa rozhodne pre zálohový zber," povedal TASR riaditeľ MESA 10 Peter Pažitný. Štúdia sa zaoberá problémom zavedenia jedného či druhého systému, problematiku však nerieši komplexne. To, čo sa deje na trhu s PET fľašami potom, ako sa vyzbierajú, nebolo podľa Pažitného jej predmetom.
Pažitný tvrdí, že úspešnosť každého zberu je založená na informovaní občanov. Napriek tomu štúdia počíta pri separovanom zbere s návratnosťou 50 percent, pri zálohovom 85 percent PET fliaš. Výsledky štúdie by sa podľa neho výrazne nezmenili, ani keby bol zarátaný ďalší predaj tejto "lukratívnej suroviny". Zálohový zber naopak prinesie podľa štúdie MESA 10 zdraženie jednotlivých nápojov z dôvodu potreby zaplatiť celý systém zálohového zberu.
K zálohovaniu PET fliaš sa dnes priklonilo aj ministerstvo životného prostredia (MŽP). "Fyzicky je zálohovanie najčistejším a najúspešnejším separovaným zberom," povedal novinárom rezortný šéf Lázsló Miklós.
MŽP vyzvalo Ekonomickú univerzitu, ktorá je spoluriešiteľkou štúdie, aby zodpovedala aj na otázky, ako by ovplyvnilo výsledky zarátanie 1,2 miliardy korún, ktoré pri zálohovanom zbere zostanú v systéme po nevrátených fľašiach, a ďalších 1,2 miliardy, ktoré sa získajú predajom vyzbieraných obalov. "Pristúpili sme na ekonomické argumenty, aj keď tie environmentálne sú dôležitejšie," povedal Miklós. Otázne podľa neho zostáva ako, sa k zálohovaniu postaví, v politike silne zastúpená ekonomická lobby.
Proti separovanému zberu sa stavajú aj viaceré environmentálne organizácie, medzi inými Priatelia Zeme. Upozorňujú, že štúdia obsahuje viacero chýb. MESA 10 podľa nich zarátala pri zálohovom zbere predražené technické zariadenia, či ráta s vysokým počtom zberných miest. Štúdia tiež kalkuluje s osobitnou dopravou zálohových obalov oddelenou od existujúcej infraštruktúry. Štúdia MESY 10 vznikla na základe zadania Recyklačného fondu a stála 3,5 milióna korún.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:36