StoryEditor

Voľby sa blížia, premiér môže ešte "upratovať"

29.01.2006, 23:00
Demisia ministra obrany Juraja Lišku nemusí byť poslednou zmenou v Dzurindovom vládnom kabinete. Viacerí politickí analytici naznačujú, že súčasťou stratégie SDKÚ pred parlamentnými voľbami môžu byť aj personálne zmeny na ďalších ministerských postoch. Ohrození budú najmä ministri, ktorí sú už dlhodobo negatívne vnímaní verejnosťou.

Demisia ministra obrany Juraja Lišku nemusí byť poslednou zmenou v Dzurindovom vládnom kabinete pred parlamentnými voľbami. Viacerí politickí analytici naznačujú, že súčasťou stratégie SDKÚ môžu byť aj personálne zmeny na ďalších ministerských postoch. Ohrození budú najmä ministri, ktorých verejnosť už dlhodobo vníma negatívne. "Predvolebná ofenzíva SDKÚ sa už začala a nepochybujem, že strana si môže aj takýmto spôsobom zlepšovať svoju pozíciu," povedal sociológ Pavel Haulík.
Takýto vývoj považujú za reálny aj niektorí koaliční politici. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku, ak bude chcieť premiér pokračovať v zlepšovaní imidžu svojej strany, zmenám vo vládnych postoch sa pravdepodobne nevyhne. "Je veľa rozohraných vecí, ktoré ešte musí SDKÚ urobiť, ak chce zlepšiť svoj obraz." Vo vláde sa doteraz menili iba členovia ANO a SDKÚ, KDH a SMK zostávali v pozadí: na personálne zmeny dôvod nevidia.

Ohrození ministri
V koaličných kuloároch sa podľa informácií HN najčastejšie spomínajú tri mená - minister zdravotníctva Rudolf Zajac, minister kultúry František Tóth a šéf rezortu dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič. Všetci traja momentálne čelia tvrdej kritike opozície, pričom Tóth a Zajac svojimi krokmi vyprovokovali aj vlnu výhrad časti zdravotníckej obce či umelcov. "Nemám takéto informácie, ale nič sa nedá vylúčiť," reagoval na tieto úvahy predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Samotný Prokopovič má o svojej pozícii jasnú mienku: Pri privatizácii letísk som v ničom nepochybil. Podobné úvahy označil pre HN dokonca za "táranie". "Má byť náhodou dôvod na odstúpenie, že sme pri privatizácii získali pre štát oveľa viac peňazí, ako sme plánovali?"

Voľby sa blížia, premiér môže ešte "upratovať"
Podľa politológa Petra Horvátha by mohli byť "najzraniteľnejší" práve Tóth a Zajac. "Nemajú totiž za sebou silné politické krytie." Ani jeden z dotknutých ministrov však takýto scenár nepripúšťa - neuvažujú ani o dobrovoľnom odchode. "Nevidím na to žiadne dôvody a premiér mi zatiaľ vôbec nenaznačil, že by som nemal jeho dôveru," povedal pre HN Tóth. Dôverou premiéra si je istý aj Zajac. V diskusnej relácii TV Markíza však priznal, že mu nedávno musel vysvetľovať svoj post pri výberovom konaní na záchranné služby. Voči jednému aj druhému isté výhrady neskrýva ani premiér, cez víkend však zdôraznil, že o ďalších výmenách vo vláde neuvažuje.

Srdce či politika?
Ani emotívny odchod Lišku z postu ministra obrany však istým špekuláciám nezabránil. Predseda SMK Béla Bugár tvrdí - ak malo ísť o politické gesto, mala demisia podľa neho nasledovať hneď po havárii. "Rozumel by som tiež, keby to bola reakcia na výsledky vyšetrovania. Takto to trochu vyvoláva otázky." To, že náhle odstúpenie ministra obrany môže súvisieť aj s taktikou SDKÚ úplne nevylúčil ani Brocka.
Tento postoj ministra môže podľa neho únii pomôcť na istý čas odpútať pozornosť od vecí, ktoré by ju mohli poškodiť. "Napríklad od problémov v zdravotníctve či privatizácie bratislavského letiska." Liška podobné úvahy odmietol. "To nebolo politické rozhodnutie, ale rozhodnutie srdca." Horváth dodáva, že každá personálna zmena bude už v tomto období spájaná s predvolebnou kampaňou. Odchod Lišku však skôr spája so samotnou tragédiou. "Aj keď rýchlosť tohto rozhodnutia pravdepodobne s blížiacimi sa voľbami súvisí."

Stávka na nové tváre
Výmena politických tvárí nie je podľa analytikov v tomto období ničím výnimočným. Podľa Horvátha tak často postupujú vládne strany aj v iných európskych demokraciách. "Vždy s tým istým cieľom, zlepšiť si vyhliadky na volebný úspech." Prípadné personálne zmeny na ministerských postoch považuje za účinnú stratégiu aj Haulík. Jedným z dôvodov je, že by to SDKÚ pomohlo pomôcť otupiť ostrie opozičnej kritiky. "Takýmto riešením tých najvypuklejších problémov môže dosiahnuť lepší volebný výsledok, ako sú jej súčasné preferencie," uzatvára sociológ.

01 - Modified: 2003-02-11 12:31:42 - Feat.: 0 - Title: Gott kandidatúru odmieta, ľudia nie 02 - Modified: 2003-02-11 14:51:40 - Feat.: 0 - Title: Odpočúvanie naberá iné rozmery 03 - Modified: 2003-02-11 15:14:05 - Feat.: 0 - Title: Trnava v roku 2006 04 - Modified: 2003-02-11 15:23:21 - Feat.: 0 - Title: Európska dvojka: PSA Peugeot Citroën
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 11:06