StoryEditor

Na reťazce vytiahnu vysoké pokuty

Nie je to nič nové. Robilo sa to už dlho. Tvrdí výkonný riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly o odhaleniach potravinárskych inšpektorov, ktorí našli porušenia hygienických predpisov pri narábaní s mäsom v slovenských hypermarketoch a supermarketoch.

Nie je to nič nové. Robilo sa to už dlho. Tvrdí výkonný riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly o odhaleniach potravinárskych inšpektorov, ktorí našli porušenia hygienických predpisov pri narábaní s mäsom v slovenských hypermarketoch a supermarketoch. Pohly to nepovažuje za momentálne zlyhanie ľudí, ako sa to teraz snažia reťazce prezentovať.

Prečo ožila kontrola
"Počas posledných dvoch rokov sa to stáva čoraz častejšie," potvrdil pre HN Albín Sladovník, riaditeľ akreditovanej inšpekčnej spoločnosti SKOR (Súkromná kontrola obchodných reťazcov), ktorá sa zaoberá kontrolou výrobkov vo všetkých predajniach spoločnosti COOP Jednota.
Podľa Pohlyho zamestnancom veľkopredajní musel falšovanie označovania a nesprávnu manipuláciu s mäsom niekto nariadiť. "Predavači by to nerobili len tak," dodáva Pohly. Predstavitelia profesijných mäsiarskych zväzov upozorňujú, že keby u nás dobre fungovala kontrola obchodných reťazcov hneď od momentu, keď vstúpili na trh, teraz by tieto problémy neboli. "Slovenské inšpekčné orgány potrebovali predviesť ukážkový príklad svojho zásahu, podľa vzoru českých kolegov," hovorí Sladovník. "Tieto prehrešky v minulosti totiž vybavovali zväčša len blokovými pokutami." Nemá informácie, že by inšpekcia doteraz nejakú predajňu za nedostatky v hygiene zatvorila. Martin Chudý zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy reaguje, že kontroly robili vždy a ich výsledky zverejňovali. Donedávna však nedostali od spotrebiteľov podnet, ktorý by upozorňoval na prehrešky, aké zistili vo veľkopredajniach v októbri.

Prísnejšie sankcie pre veľkých
Namiesto miliónovej pokuty hrozí hypermarketom päťdesiatkrát väčšia. Ide o prípady, keď potravinárski inšpektori nájdu nedostatky v hygiene, balení, skladovaní či nesprávnom označení alebo ďalšie prehrešky pri uvádzaní potravín na trh. Miliónový strop teraz platí pre živnostníka, ktorý má dve mäsiarstva a ročný obrat okolo sto miliónov korún aj pre reťazec s ročným obratom takmer 20 miliárd. Pokutu až 50 miliónov korún navrhuje dať do novely zákona o potravinách rezort pôdohospodárstva, pretože súčasné sankcie nepovažuje pre hypermarkety za primerané. Novela je v pripomienkovom konaní. Vláda ju má prerokovať v novembri a parlament začiatkom nasledujúceho roka.
Hrozba vysokej sankcie má podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona zabrániť nedostatkom, ktoré objavili nedávno potravinárski inšpektori. S kontrolou však neskončili, obchodné prevádzky preverujú prakticky neustále. Podobné praktiky už predtým zistili inšpektori v Česku a Poľsku. U našich západných susedov tiež uvažujú o zvýšení maximálnej pokuty na 50 miliónov korún, teraz nemôže presiahnuť tri milióny.
"Do novely zákona chceme vložiť aj ustanovenie, podľa ktorého by kontrolóri mohli vstupovať do potravinových prevádzok aj mimo predajného času," dodáva Simon. Predpokladá, že "nekalá činnosť sa robí v hypermarketoch v čase, keď tam nie sú kupujúci."

Obchodníci sa obhajujú
Podľa Pohlyho kazia veľkopredajne aj meno výrobcov a spracovateľov mäsa. Spotrebiteľ si totiž myslí, že tiež majú vinu na nekvalitnom mäse. Edita Ohrablová zo Slovenského mäsiarskeho zväzu upozorňuje, že teraz možno niektorí spotrebitelia prestanú kupovať mäso v hypermarketoch, vrátia sa k malým predajniam alebo ho prestanú konzumovať úplne. To by poškodilo aj výrobcov mäsa.
"V správaní zákazníkov sa medializovanie zlých výsledkov kontroly už prejavilo," tvrdí obchodný riaditeľ spoločnosti Billa Peter Seidner. Vo zvolenskej Bille zistili inšpektori nedostatky vo vedení evidencie presunu hydiny a mäsa na tepelné opracovanie, pri ktorých nebola uvedená lehota spotreby. Zákazníci začali žiadať, aby predavači rozbaľovali mäso. "Ani jedna kontrola pritom nezistila nedostatky v kvalite a čerstvosti potravín," pripomenul Seidner.
Zisteniami inšpektorov sa už zaoberala aj potravinárska sekcia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Jej hovorca Stanislav Nemec pre HN uviedol, že jej predstavitelia budú rokovať so zástupcami obchodu, lebo kvalita a hygiena predaja by mala byť pre hypermarkety samozrejmosťou. Chce sa s nimi stretnúť aj minister pôdohospodárstva, lebo považuje za "nehoráznosť, keď sú spotrebitelia vystavení týmto praktikám".

Zabalené sa rýchlejšie kazí
"Mäso je rýchloobrátkový produkt," upozorňuje Ladislav Orbán, majiteľ výrobne mäsových produktov a troch predajní v Bratislave. Obchodník si podľa neho musí dobre rozmyslieť, koľko mäsa objedná a čo s ním urobí, keď sa priblíži koniec lehoty spotreby. "Zabalené mäso nedýcha, a tým sa skôr pokazí. Baktérie sa v ňom rýchlejšie rozmnožujú. Mäso sa dusí, lebo šťava z balíčka nevyteká," vysvetľuje Orbán. A čo by sa stalo s jeho firmou, keby nebodaj dostala maximálnu pokutu navrhovanú pri novelizovaní zákona o potravinách? "Znamenala by okamžité zatvorenie firmy. Lebo 50 miliónov som nezarobil od roku 1989, odkedy podnikám," konštatuje. Jeho firma má ročný obrat okolo 120 miliónov korún. Ale napríklad spoločnosť Tesco Stores SR, ktorého bratislavské hypermarkety skončili podľa Simona pri októbrovej kontrole mäsa medzi najhoršími, dosiahla vlani obrat 18,7 miliardy korún. Podľa agentúry na prieskum trhu Terno, v roku 2004 viedlo Tesco rebríček TOP 10 slovenského obchodu.

Mäsiari idú za lepším
Problémy s kvalitou mäsa spôsobuje aj nedostatok kvalifikovaných mäsiarov a údenárov. Zhodujú sa na tom predstavitelia mäsiarskych zväzov, ako aj podnikatelia v tomto odvetví. "Mäsiari nechýbajú len v hypermarketoch, ale aj v mäsokombinátoch. Veľa ich odišlo pracovať do Nemecka, Írska a Anglicka," tvrdí výkonný riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly. "V Anglicku zarábajú mäsiari zo Slovenska 50- až 60-tisíc korún," dodáva majiteľ viacerých bratislavských predajní mäsových výrobkov Ladislav Orbán.

Najväčšie zistené nedostatky
(od 12. do 18. októbra)
- Tesco Bratislava, Lamačská cesta
: V chladiacom boxe hydiny bola neoddelene od čerstvého tovaru uskladnená aj hydina určená na grilovanie. Vybaľovali ju z malospotrebiteľských balení po dátume spotreby. V chladiacom boxe nemali veľkospotrebiteľské balenia hydiny určené na gril dátumy spotreby.
- Tesco Bratislava, Panónska cesta: Počas kontroly pracovník rozrábky stiahol z predajnej plochy prepravku bravčových krkovičiek po dátume spotreby. Podľa inšpektorov boli pripravené na prebalenie.
- Tesco Bratislava, Zlaté Piesky: Na rozrábke mäsa kontrola zistila bravčové plátky s uplynutým dátumom spotreby, ktoré boli pripravené na rozbalenie a tepelné spracovanie v grile.
- Billa Zvolen: Pri evidencii presunu hydiny a mäsa na tepelné spracovanie nebola uvedená lehota ich spotreby.
- Hypernova Zvolen: Chýbala lehota spotreby tepelne upraveného mäsa a hydiny Metro Cash a Carry: Porušené vákuové balenia bravčového mäsa.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:12