StoryEditor

Na Putina nemáme páky

26.11.2007, 23:00

Ruský prezident Vladimir Putin je opäť tŕňom v oku európskych lídrov, ktorých pobúrilo víkendové zatýkanie opozičných lídrov počas demonštrácií. Navyše len pár dní pred voľbami do parlamentu. Z väzenia im však zrejme nepomôže ani Slovensko, ktoré ako súčasný šéf Rady Európy "stráži" dodržiavanie ľudských práv v jej členských krajinách. Šéf našej diplomacie Ján Kubiš z pozície predsedu Výboru ministrov Rady Európy vyzval Kremeľ, aby opozičných predstaviteľov prepustili. Tým sa však jeho právomoci zrejme skončili. "Z pozície predsedníctva v Rade ministrov nemôže Slovensko prijať žiadne iné kroky," povedal pre HN náš veľvyslanec pri Rade Európy v Štrasburgu Emil Kuchár.
Slovensko je od polovice novembra predsedníckou krajinou rady. Jej členom je aj Rusko, ktoré sa v posledných dňoch práve v súvislosti s ich porušovaním často spomína. Dôvodom sú opoziční politici -- medzi nimi aj niekdajší šachový veľmajster a líder opozície Garri Kasparov --, ktorých ruská polícia zatkla len niekoľko dní pred voľbami. Politický tlak na ich prepustenie je zrejme jediným nástrojom, ako pomôcť. "Rada Európy nemôže prijať sankcie voči členskej krajine," dodal Kuchár.
Jedna "páka na Putina" však predsa len existuje. "Rada sa môže za podmienok stanovených štatútom pokúsiť presadiť obmedzenie členstva alebo vylúčenie z rady," povedal pre HN expert na medzinárodné právo Radoslav Seman.

Politický tlak však zostáva zatiaľ jediným nástrojom, ako na ruské orgány apelovať. "Ako predsednícka krajina nemáme nejaké vplyvnejšie páky na túto situáciu, ide len o organizačné a formálne právomoci, ale nie faktické, a vôbec nie vplyvné," dodal Seman.
Zatknutie opozičných ruských politikov kvôli protestom, ktoré boli zakázané, vyvolali vo svete vlnu nevôle. "Právo na nenásilné slobodné vyjadrovanie názorov a zhromažďovanie patrí k základným ľudským právam. Veľmi ľutujem, že úrady považovali za nevyhnutné siahnuť k takému brutálnemu zásahu," povedal šéf Európskej komisie José Manuel Barroso. Ruská polícia zbila v nedeľu aktivistov opozície a zatkla takmer 200 ľudí. Kremeľ tvrdí, že demonštrácie opozície majú jediný cieľ, a to upútať pozornosť Západu, pretože ich predstavitelia majú nízku podporu verejnosti.
Znepokojenie nad tým vyjadrila aj Amnesty International, ktorá od ruských orgánov žiada potrestanie vinníkov. Čo sa týka slovenského predsedníctva v Rade Európy, podľa hovorkyne Moniky Navrátilovej nebude organizácia na Slovensku vyvíjať iniciatívu voči našej diplomacii, aby prijala striktnejšie opatrenia voči Rusku.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 23:12