StoryEditor

Dolár môže byť ešte lacnejší

07.01.2008, 23:00

Americká mena má za sebou neúspešný rok, a zdá sa, že ešte nie je z najhoršieho vonku. Do nového roka vstupovala oproti euru o viac ako desať percent slabšia ako v januári 2007. V prvých mesiacoch tohto roka by sa kurz podľa analytikov mohol dostať až k 1,5 dolára za euro.
K americkej mene by na začiatku roka mala posilniť aj slovenská koruna, ktorej navyše nahráva aj dobrá nálada na trhoch v stredoeurópskom regióne.
Klesajúca hodnota dolára a naopak, rastúca slovenská koruna doteraz kompenzovali najmä vysoké ceny ropy, ktoré sa tak neprejavili v plnej miere v cenách benzínu na Slovensku. "To môže byť aspoň malou náplasťou pre motoristov, ktorí sú vydesení správami o cene ropy dosahujúcej sto dolárov za barel," hovorí analytička spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová.
Ropa sa totiž obchoduje práve v amerických dolároch a vysoká cena tak ešte stále nedosahuje reálne historické maximum. Kurz slovenskej koruny k doláru sa totiž stanovuje podľa vzájomného pomeru americkej a európskej meny. Približne v polovici roka by mal byť známy konečný konverzný kurz slovenskej koruny k euru. Keďže sa medzi týmito menami predpokladá určitá stabilizácia, pohyby koruny k americkému doláru bude závisieť výlučne od pohybov kurzu eura k americkej mene.
Posilňovanie koruny oproti doláru nehrá do karát slovenským investorom do amerických akcií, kde svoju úlohu zohráva kurzové riziko. Naopak, v prípade posilnenia dolára sa výnosy týchto cenných papierov zvýšia.

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko podporuje vývoz do USA
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:53