StoryEditor

Kauza Privilégium. Smer voličov nestratil

17.08.2007, 00:00
Kauza neziskovky Privilégium, ktorej ministerka práce Viera Tomanová napriek dlhom voči štátu priklepla 2-miliónovú dotáciu, nijako nezatriasla popularitou vládneho Smeru-SD. Stranu Roberta Fica by naďalej volilo zhruba 40 percent rozhodnutých voličov, čo by jej zabezpečilo bezmála 70 kresiel v parlamente. Vyplýva to z augustových prieskumov agentúr MVK a Ústavu pre výskum verejnej pri Štatistickom úrade SR

Kauza neziskovky Privilégium, ktorej ministerka práce Viera Tomanová napriek dlhom voči štátu priklepla 2-miliónovú dotáciu, nijako nezatriasla popularitou vládneho Smeru-SD. Stranu Roberta Fica by naďalej volilo zhruba 40 percent rozhodnutých voličov, čo by jej zabezpečilo bezmála 70 kresiel v parlamente. Vyplýva to z augustových prieskumov agentúr MVK a Ústavu pre výskum verejnej pri Štatistickom úrade SR, ktoré zisťovali voličské správanie práve v čase, kedy kauza Privilégium prepukla. "Pre voličov Smeru to nie je kauza. Tí to berú ako politickú hru, nie ako reálny fakt," povedal pre HN sociológ Pavel Haulík z MVK. Ani politológ Pavol Marchevský z ústavu nečaká ďalšie dramatické pohyby v percentách Smeru -- hoci ide o prvú veľkú kauzu tejto vlády. "Aj za predošlej vlády, keď sa začali objavovať kauzy, do istého stupňa to voliči akceptovali."

Smer voličov nestratil
Analytici tvrdia -- rekordná dominancia Smeru môže trvať aj ďalej. Zatiaľ ju totiž nemá čo ohroziť. Podľa sociológa Haulíka si Fico dáva pozor na väčšie prešľapy, ktoré by vyslovene "zaváňali" osobným prospechom nejakého člena vlády a strach nemusí mať ani z parlamentnej opozície. "Aby sa niečo mohlo zmeniť, musí súčasný volič Smeru dostať príťažlivejšiu protiponuku. Ale tá tu nie je. Opozícia je absolútne v troskách, len čaká, že sa Fico zničí sám."
Podľa Marchevského však skôr či neskôr čaká na Ficov kabinet tzv. železný zákon vládnutia. O čo ide? "Tých káuz sa bude stále viac nabaľovať. Vláda spravuje financie, sú tam viaceré tlaky, takže sa to môže prejaviť." Dôležité bude to, ako často sa kauzy budú objavovať ako sa ich dokáže zhostiť opozícia. Už dnes je však podľa politológa jasné jedno -- aj vo volebnom roku 2010 bude Smer mimoriadne silným hráčom. "Politika Roberta Fica je šikovná v tom, že si vytvoril veľmi široké vrstvy dobrovoľných vazalov, ktoré tvrdia, že sa o nich stará lepšie."

Koľko hlasov je voľných (august, v %)
ÚVVM
17,7 (nešli by voliť), 11,3 (nevedia, koho voliť)
MVK 11,1 (nešli by voliť), 16,2 (nevedia, koho voliť)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:48