StoryEditor

Finiš referendovej kampane

13.05.2003, 00:00

Referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie je z organizačnej, metodickej a materiálnej stránky zabezpečené ministerstvom vnútra a štátnou správou. Podľa generálneho riaditeľa sekcie verejnej správy ministerstva Jozefa Lišku príprava na plebiscit, ktorý sa uskutoční v závere tohto týždňa 16. a 17. mája, je bez problémov. Z takmer 200 mil. Sk, ktoré vláda vyčlenila na referendum, ministerstvo dostalo 167. Z nich 80 mil. sa minie na činnosť okrskových referendových komisií. Okolo 9 mil. sa vyčlenilo na výrobu a distribúciu tlačovín, z toho 4,2 mil. stála tlač hlasovacích lístkov. Ostatnú časť financií si medzi sebou rozdelili Štatistický úrad SR (28 mil. Sk), Slovenská televízia (430-tisíc) a Slovenský rozhlas (89-tisíc).
Ministerstvo zabezpečilo aj tlač 430-tisíc prenosných hlasovacích preukazov, legitimácií pre členov okrskových komisií, zápisníc, metodických materiálov a pripravilo aj školenia pre predstaviteľov štátnej správy, zriadených bolo 5 100 volebných miestností.
Na referendovú kampaň vyčlenila vláda 51,3 mil. Sk a zároveň rozhodla, že ďalších 4,3 mil. korún z celkového balíka použije na mediálne aktivity.
Výdavky vládnej SDKÚ na referendovú kampaň nepresiahnu milión korún, Strana maďarskej koalície na ňu vyčlenila 1,2 milióna Sk, Kresťanskodemokratické hnutie použilo asi 600-tisíc Sk, ktoré im poskytla Európska ľudová strana a posledná vládna strana ANO nepredpokladá, že by ich príspevok na predreferendovú kampaň presiahol pol milióna korún.
Do kampane prispeli aj opozičné strany. Mítingy a stretnutia poslancov s občanmi financuje HZDS najmä prostredníctvom sponzorov. Komunisti na predreferendovú kampaň nevyčlenili ani korunu, ale za 100-tisíc oslavovali Prvý máj. Strana Smer výdavky na kampaň dnes ešte nepozná, vyúčtuje ich až po referende.(Viac v rubrike Domov)
Koľko stoja eurokampane v kandidátskych krajinách
(peniaze vyčlenené vládami, prepočítané na Sk)
ČR 260 mil.
Maďarsko 248 mil.
Poľsko 73 mil.
SR 52 mil.
Estónsko 26 mil.
Litva 19,5 mil.
Slovinsko 14* mil.
*) čiastka vyčlenená v roku 2002, v tomto roku by mala byť približne rovnaká
Zdroj: Týden

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:09