StoryEditor

Obavy priemyselníkov z drahšej energie

25.11.2002, 23:00

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už vydal viaceré rozhodnutia o cenách elektriny a súvisiacich služieb, z ktorých sú ceny pre oprávnených odberateľov viac-menej zrejmé. Od 1. januára sa oprávnenými odberateľmi môžu stať tí, ktorí tento rok spotrebovali vyše 40 GWh elektriny.
"Avizované nové ceny elektriny na budúci rok prinesú zložitú situáciu pre podnikateľskú sféru," uviedol Michal Ľach, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). Priemyselníci preto navrhujú, aby zdraženie bolo časovo rozvrhnuté, najlepšie na tri roky, alebo aby sa prijalo v dvoch krokoch v budúcom roku. Dávajú do NR SR návrh na zmenu zákona o regulácii sieťových odvetví, aby sa cenová regulácia odsunula na 1. júl 2003. "Chceme s ministerstvom hospodárstva rokovať o štruktúre ceny elektriny, lebo podľa nás zvýšenie cien pre dominantného výrobcu -- Slovenské elektrárne (SE) -- a poplatky za prenos elektriny, za jej distribúciu a za systémové služby sú vysoké. Priemyselníci vedia, že je nevyhnutné znížiť podiel energetických vstupov na celkových nákladoch. Uvedomujú si, že len veľmi obmedzene môžu premietnuť zvýšené náklady na energie do finálnych cien pri exporte. Podľa štvrtkového vyjadrenia ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa na Rade pre hospodársky rozvoj Slovenska s ÚRSO budú diskutovať o východiskách pre cenotvorbu, t. j. o oprávnených nákladoch, primeranom zisku, ako aj o tzv. uviaznutých nákladoch SE. Minister nepovažuje za šťastný návrh, aby sa účinnosť regulačných opatrení sa posunula. Bol by to zlý signál pre investorov do energetických spoločností. V tejto súvislosti sa Nemcics vyslovil za privatizáciu SE ako prvoradú úlohu.
Na rade vystúpil aj predseda Predstavenstva Slovnaftu Slavomír Hatina: "Ukazuje sa, že nebude problém kúpiť elektrinu z ČEZ, ale služby za transport sú drahé." Potrebu zaistiť si lacnú elektrinu odôvodnil úsilím o zachovanie konkurencieschopnosti výrobkov. Generálny riaditeľ a. s. Železiarne Podbrezová Vladimír Soták upozornil, že veľkoodberatelia budú platiť za elektrinu viac ako v okolitých štátoch. Kritizoval výšku poplatkov za prenos elektriny, ktorý vystupuje v cene aj v tom prípade, keď si odberateľ kontrahuje odber s vybraným domácim alebo zahraničným dodávateľom. Zvýšenie cien podľa opatrení ÚRSO by znamenalo značný nárast priamych aj nepriamych nákladov väčšiny výrobkov. Zvýšenie bude mať dosah na ekonomiku podnikov, ale môže spôsobiť tiež zníženie záujmu investorov o Slovensko, čo sa prejaví v zhoršení zamestnanosti. Vladimír Soták tiež poukázal na neúmerné zvyšovanie marže rozvodných podnikov, pri ktorých ÚRSO navrhuje zvýšenie poplatku oproti súčasnosti až o 100 %.
Rozhodnutím ÚRSO sa majú zaviesť od 1. januára aj systémové poplatky pre tých, ktorí časť elektriny vyrábajú vo svojej tzv. závodnej elektrárni. Platí to aj pre s.r.o. U.S. Steel Košice (USSK), ktorá bude musieť za každú MWh svojej elektriny platiť 175 Sk SE za spoluprácu s Elektrizačnoou sústavou SR. Prezident USSK John H .Goodish má výhrady k výške tohto poplatku, ktorý ÚRSO charakterizuje ako "systémový pre výrobcu vo vlastnom zariadení". Ide o platbu za elektrinu, ktorú si hutnícky podnik vyrobí pre vlastnú potrebu. Vďaka svojim investíciam USSK zvýšili podiel vlastnej elektriny na spotrebe na 69 -72%. J. Goodish tiež upozornil, že USSK vyrába svoju elektrickú energiu o 55% lacnejšie ako keby ju nakupovali od SE. Prezident Goodish je odhodlaný protestovať proti takémuto počínaniu regulátora trhu s elektrickou energiou, pretože sa prieči základným trhovým princípom.
Generálny riaditeľ SE Vincent Pillár vidí rezervy v znižovaní cien elektriny, najmä pre chránených odberateľov, vo vysokom obchodnom rozpätí distribučných a. s. Upozornil, že v prípade uvoľnenia importu elektriny zo zahraničia vznikne vážny problém s platením dlhu SE, ktorý je 60 mld. Sk. Dlh pochádza z úverov, ktoré si SE zobrali v minulosti. Úverová zaťaženosť sa prejavuje vo zvýšených nákladoch SE. Aj výnosy, ktoré ÚRSO svojím rozhodnutím umožní prenosovej sústave (SEPS) inkasovať na budúci rok vo výške 2,6 mld. Sk, považuje Pillár za vysoké.
Nárast obchodného rozpätia rozvodných podnikov oddôvodnil generálny riaditeľ Západoslovenskej energetiky, a.s. Bratislava Andrej Devečka faktom, že prvky prenosového systému najmä transformátory, rozvodne, vedenia sú sedem i viac krát drahšie ako v predošlom období. Cieľom cenových opatrení je aj vylúčiť krížové dotácie medzi skupinami odberateľov. Podľa A. Devečku ZSE počíta s nárastom obchodnej marže nie je o 100 %, ako je v tabuľke, ale o 58, 5 %.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:21