StoryEditor

Akcionári rozhodovali bez Zachemu

30.06.2003, 00:00
Spor holíčskej a košickej skupiny o akciovú spoločnosť Chemko Strážske sa naplno prejavil aj na piatkovom riadnom valnom zhromaždení akcionárov Chemka.

Za takmer 30-percentného akcionára spoločnosť Zachem Strážske sa totiž chceli prezentovať dvaja zástupcovia, každý s iným splnomocnením a s inou notárskou zápisnicou z dvoch rôznych valných zhromaždení akcionárov Zachemu. Existenciu rozdielnych zápisníc potvrdil HN predseda piatkového valného zhromaždenia Chemka Juraj Trokan, ktorý na valnom zhromaždení zastupoval spoločnosť Spedy Olomouc s 30,7-percentným podielom v Chemku. Zachem napokon na valnom zhromaždení nemal zastúpenie.
Valnému zhromaždeniu zhruba pred dvoma týždňami predchádzal fingovaný únos šéfa Dozornej rady Chemka Milana Špaka, ktorého pred objednanou likvidáciou "uniesla" a ochraňovala polícia. V tejto súvislosti bol neskôr zadržaný jeden zo spoluvlastníkov Zachemu Martin B., ktorý si mal podľa obvinenia kriminalistov likvidáciu Špaka objednať. Celá aféra súvisí práve so spormi medzi dvoma skupinami akcionárov Zachemu.
Ako po skončení valného zhromaždenia informovali generálny riaditeľ Chemka Sergej Zápotocký a predseda valného zhromaždenia Trokan, udalosti súvisiace so spoločnosťou Zachem z posledných dní neovplyvnili postavenie firmy Chemko ani jej dobré meno. "Ide o spor jedného z našich akcionárov, ktorý si musia akcionári vyriešiť. Chemko s tým nič nemá," vyhlásil Zápotocký. Na otázku, či sa na valnom zhromaždení zúčastnil aj Milan Špak, Zápotocký odpovedal kladne, ale novinári sa s ním stretnúť nemohli.
Na valnom zhromaždení sa zúčastnili akcionári vlastniaci 64,48 percenta akcií Chemka. Okrem Spedy aj Ing. Peter Hrinko (17,92 percenta) a akciová spoločnosť ProVia Bratislava (5,08 percenta).
Akcionári schválili návrh Predstavenstva Chemka na zníženie základného imania vzatím zamestnaneckých akcií z obehu v celkovej hodnote 96,762 mil. Sk (16,66 percenta) zo sumy 580,577 mil. Sk. "Sledovali tým usporiadanie vnútorných pomerov spoločnosti a zladenie stanov s Obchodným zákonníkom," povedal Zápotocký. Schválili tiež výročnú správu, riadnu a konsolidovanú účtovnú závierku a návrh na rozdelenie zisku. Konsolidovaný obrat Chemka za rok 2002 bol 3 mld. Sk a zisk pred zdanením 74 mil. Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 02:04