StoryEditor

Rádiu pridali, ale na rozvoj to nestačí

Za televízny prijímač zaplatíme od 1. augusta 100 korún, za rozhlasový 40 korún mesačne. Rozhodli o tom včera poslanci NR SR. Zvyšovaniu sa nevyhnú ani dôchodcovia, ktorí zaplatia polovičné sumy, teda 50 korún za televízor a 20 korún za rozhlas. Dôchodcovia, ktorí žijú v spoločnej domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom, budú od poplatku oslobodení. Občania oslobodení od povinnosti platiť poplatky, ako aj tí, ktorí nevlastnia televízny alebo rozhlasový prijímač, budú povinní tieto skutočnosti deklarovať čestným vyhlásením.
Prijatiu novely o koncesionárskych poplatkoch predchádzala hrozba ústredného riaditeľa Slovenskej televízie Richarda Rybníčka, že v prípade schválenia pozmeňujúcich návrhov k vládnemu návrhu zákona rezignuje z funkcie. "Som maximálne spokojný s tým, čo sa stalo. V podstate je to pokračovanie reformy. Je to rozhodnutie v prospech obyvateľov Slovenska," uviedol Rybníček bezprostredne po hlasovaní poslancov. Prijatie novely umožní Slovenskej televízii fungovanie len z koncesionárskych poplatkov a z príjmov z reklamy. Vláda tak podľa R. Rybníčka ušetrí v štátnom rozpočte viac ako 300 miliónov korún.
Menej spokojný je ústredný riaditeľ Slovenského rozhlasu Jaroslav Rezník, ktorý žiadal automatické zvyšovanie sadzby poplatkov o medziročnú infláciu, čo by v tomto roku znamenalo zvýšenie poplatku na 50 Sk. "Návrh SRo bol podporený množstvom analýz a rozborov, ktoré akceptovali aj členovia mediálneho výboru NR SR. Zabezpečil by tak vyrovnané financovanie SRo aj s možnosťou jeho ďalšieho rozvoja. To, čo parlament Slovenskému rozhlasu schválil, určite pomôže, ale premeškala sa príležitosť riešiť celú vec systémovo a na dlhšie časové obdobie," vyjadril sa pre HN ústredný riaditeľ SRo.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:48