StoryEditor

M. Chovanec: Poradcom ide o kvalitu a zodpovednosť

01.08.2003, 00:00
Rozhovor o význame daňovej komory.

Považujete povinné členstvo vo vašej komore za opodstatnené?
- Analýza opodstatnenosti existencie komôr s povinným členstvom by sa mala týkať komôr, ktoré obmedzujú podnikanie a vstup do podnikania. Vo vzťahu k povinnému členstvu v SKDP sa musíme pozrieť na túto profesiu z hľadiska nielen toho, komu sa poradenstvo poskytuje, ale aj z hľadiska štátu, ktorému sa správne vypočítaná a "poradená" daňová povinnosť odvádza. V súčasnosti, keď sa správnosť daňovej povinnosti kontroluje - netrúfam si odhadnúť, ale možno u každého dvadsiateho daňovníka, pôsobí daňový poradca ako garant správnej aplikácie daňových zákonov, a tým aj správneho výpočtu a odvodu daní.
Za správnosť odvedenej dane, ktorá je výsledkom daňového poradenstva, preberá daňový poradca zákonnú zodpovednosť bez ohľadu na to, či to chce alebo nie, bez ohľadu na to, či si so spomenutým podnikateľom dohodne niečo, čo by túto jeho zodpovednosť obmedzovalo alebo vylúčilo. Správna aplikácia ustanovení daňového zákona má teda priamu väzbu na napĺňanie príjmov štátneho rozpočtu.
Štát deleguje časť verejnej moci na orgány záujmovej samosprávy, ktorým je Slovenská komora daňových poradcov. Práve stavovské komory sú pre oblasť realizácie práva zo všetkých verejnoprávnych korporácií najvýznamnejšie, a to bez ohľadu na to, či vydávajú oprávnenia na výkon príslušnej profesie bez inherencie štátu alebo v kooperácii so štátom.

Ako komora spolupracuje so štátom?
- Každý daňový poradca, ktorý je členom SKDP, musel okrem splnenia iných podmienok zložiť skúšky pred skúšobnou komisiou. Predsedom je odborník vymenovaný ministrom financií. Člen komory je povinný vzdelávať sa, sústavne si obnovovať vedomosti z aplikácie nových zákonov, noviel a zmien. Väčšinu povinných vzdelávaní zabezpečujú lektori z ministerstva financií a Daňového riaditeľstva SR. Komora vždy úzko spolupracovala s MF SR i s Daňovým riaditeľstvom. V spolupráci s ministerstvom vypracovala skúšobný poriadok, podľa ktorého sú v skúšobnej komisii aj jeho pracovníci.

Čo by sa stalo, ak by sa daňové poradenstvo poskytovalo aj formou živnosti?
- Myslím si, že takíto poradcovia by skôr prihrávali daňovníkom, výklad daňových zákonov by bol určite širší, nevycibrený častými kontaktmi odborných komisií komory so zástupcami daňovej správy a ministerstva financií. Pokiaľ ide o zodpovednosť pri nesprávnom poradení, určite by bola snaha presunúť ju, resp. vyhnúť sa jej. Doplatili by na to aj daňovníci, aj štát.

Takže jednoznačne bránite povinné členstvo v komorách?
- To netvrdím, neviem to posúdiť pri ostatných komorách. Môj názor vychádza z podmienok, potrieb a vlastných skúseností pri poskytovaní daňového poradenstva. Netýka sa to komôr s povinným členstvom, kde to opodstatnenie podložené nie je a kde aj samotní členovia považujú takéto členstvo za záťaž a byrokraciu. Určite však neobstojí názor, že povinné členstvo napr. v komore komerčných právnikov alebo daňových poradcov je prekážkou rozvoja podnikateľských aktivít na trhu. To sú naozaj činnosti, kde ani v záujme ochrany klienta, ale ani v záujme priorít štátu nemôže stačiť určité vzdelanie alebo prax.
SKDP je od januára 2001 riadnou členskou krajinou Fiškálneho výboru CFE so sídlom v Bruseli. Ide o prestížnu európsku medzinárodnú organizáciu združujúcu národné organizácie - komory - v oblasti daňového poradenstva. Na území štátov EÚ nie je možné zo zákona vykonávať daňové poradenstvo bez členstva v komore. Keď nám umožnili vstúpiť do tejto organizácie po piatich rokoch postavenia člena - pozorovateľa, museli sme orgánom CFE predložiť nielen náš zákon o komore a daňových poradcoch, ale aj Stanovy SKDP a jej vnútorné predpisy. Prijatie SKDP potvrdzuje, že právna úprava daňového poradenstva v SR v súčasnej podobe zodpovedá súčasným európskym štandardom.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 06:06