StoryEditor

Powell: Príliš málo a neskoro

05.03.2003, 23:00

"Irak neurobil strategické a politické rozhodnutie odzbrojiť a nič nenaznačuje tomu, že sa tak stane" vyhlásil včera vo Washingtone šéf americkej diplomacie Colin Powell. Iracké kroky smerom k odzbrojeniu sú podľa Powella "príliš málo a príliš neskorými gestami", ktorých cieľom je zmiasť a rozdeliť medzinárodné spoločenstvo. "Irak má rakety prekračujúce povolený limit, schopné niesť nebezpečný náklad. Režim plánuje zničiť iba časť rakiet al-Samúd," povedal a zdôraznil, že Irak existenciu týchto zbraní len nedávno popieral. Podľa amerických informácií spravodajského charakateru navyše hrá "dvojitú hru", keď jedny rakety ničí, no "nariaďuje výrobu ďalších zakázaných striel". Podľa informácií Washingtonu Bagdad "stále skrýva zakázaný vojenský materiál pred OSN". "Inšpekčné snahy nefungujú," zdôraznil. "USA urobili všetko, čo bolo v ich silách na odvrátenie vojny," povedal Powell.
Šéf zbrojných inšpektorov OSN Hans Blix krátko pred Powelovým prejavom konštatoval, že "uplynulý mesiac spolupracovali Iračania aktívne." Na druhej strane však informoval, že ešte sa nenašli všetky iracké biologické zbrane. Ničenie rakiet al-Samúd 2 sú podľa neho procesom "skutočného odzbrojenia".
Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Ruska predtým v Paríži vyhlásili, že "neumožnia" schválenie novej rezolúcie OSN, ktorá by dala súhlas s vojnou proti Iraku. (Viac v rubrike Zahraničie)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 01:41