StoryEditor

Napísali o... Pavlovi Kohoutovi

12.01.2006, 23:00

Kedysi som mal dojem, že je ho okolo nás plno. Tento rok sa ten dojem vrátil. Pavel Kohout uviedol na ČT 1 televízny román Konec velkých prázdnin, ktorý napísal spoločne so svojou ženou Jelenou Mašínovou, MF Dnes vydala rovnomennú románovú podobu týchto emigrantských príbehov. Kohout bol tiež kurátorom festivalu Nemecké divadlo, ktoré sa uskutočnilo na scéne Vinohradského divadla. Zdá sa, že zo svojej povestnej energii nič nestratil. (Jiří Rulf, Reflex)

Jedna z dvoch zaujímavých kníh, ktoré som prečítal cez Vianoce, bol viac než štyristo stránkový životopis spisovateľa, dramatika -- stalinistu a neskôr aj chartistu -- Pavla Kohouta od Dr. Pavla Kosatíka Fenomén Kohout. Je to profesionálne spracovaný materiál o živote jednej z najzaujímavejších a najkontroverznejších postáv moderných českých kultúrnych a politických dejín. Kosatíkova kniha je cenná práve preto, že predkladá materiál, na ktorom možno vystopovať pozoruhodný vývoj Kohoutovej osobnosti, v ktorého dôsledku sa stala pre českú spoločnosť neprijateľná. (Jan Čulík, Britské listy)

Voči Pavlovi Kohoutovi zaujímala česká verejnosť vždy veľmi vyhranené a rôzne názory. On sám jej na to poskytol rad dôvodov, keď sa viac než päťdesiat rokov objavoval v rôznych úlohách v popredí scény politického a literárneho života. Kniha spomienok To byl můj život?? je knihou bilančnou. Autor sa vracia až do detstva, nevyhýba sa ani 50. rokom a tento prvý zväzok zakončuje rokom 1979, keď ho protiprávne zbavili štátneho občianstva a prinútili emigrovať. Kohoutov život je veľmi dramatický, plný konfliktov i vnútornej dynamiky. (Sme o knihe To byl můj život??)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/bankovnictvo, menuAlias = bankovnictvo, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 03:28